Поточний курс юаня близький до справедливої ​​вартості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поточний курс юаня близький до справедливої ​​вартості

Валюта
372
Курс китайської національної валюти - юаня в даний час близький до його справедливої вартості, заявив в понеділок голова Народного банку Китаю (НБК, китайський Центробанк) Чжоу Сяочуань.
Роль ринкових факторів у визначенні курсу юаня істотно зросла, що відповідає довгостроковим цілям ЦБ, додав Чжоу Сяочуань, який виступав на прес-конференції в рамках сесії Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП, вищий орган державної влади Китаю), що проходить в країні. Чим ближче юань буде до справедливої вартості, тим менше Центробанк буде втручатися в роботу валютного ринку, пообіцяв голова НБК.
Китай продовжить проводити реформу механізму обмінного курсу китайської національної валюти - юаня, проте буде враховувати внутрішні та зовнішні умови, зазначила на тій же прес-конференції заступник голови НБК Ху Сяолянь.
"В подальшому, і особливо під час реалізації 12-ї п'ятирічки (2011-2015 роки), буде продовжено курс на розвиток ринкового характеру обмінного курсу юаня. Однак при просуванні цієї реформи необхідно враховувати низку умов", - сказала вона.
До цих умов заступник голови Центробанку віднесла рівноправну конкуренцію, інтереси китайських компаній, потреби внутрішнього ринку країни, оборот капіталу, в тому числі транскордонний, вплив міжнародної обстановки на обмінний курс.
Ху Сяолянь зазначила, що проведення реформи в напрямку формування ринкового курсу юаня "зовсім не означає, що ми будемо чекати, поки повністю дозріють всі необхідні умови, і тільки після цього рухатися вперед". Реформа буде розвиватися поступово, поки умови будуть це дозволяти.
Крім того, заступник голови китайського Центробанку відзначила суттєвий прогрес в ході реалізації реформи відсоткових ставок, однак для подальшої лібералізації ставок потрібне створення системи страхування депозитів.
За словами Ху Сяолянь, НБК не відкидає можливості випуску банкнот більшого номіналу, до 500 юанів, однак не найближчим часом. ЦБ підходить до цього питання вкрай обережно, оскільки треба врахувати як зручність при готівкових розрахунках, так і ризики підробки грошових знаків, пояснила вона. На даний момент найбільша купюра в Китаї - 100 юанів.
Заступник голови НБК І Ган на прес-конференції в понеділок підтвердив наміри Пекіна збільшити інвестиції в Європі і додатково диверсифікувати європейські активи Центробанку. Найважливішим фактором для прийняття подібних рішень буде оцінка ризиків таких інвестицій, сказав він.
"Криза в єврозоні, схоже, ослабла, проте деякі питання поки залишаються невирішеними", - зазначив І Ган.
Разом з тим, коментуючи останні дані про зовнішню торгівлю Китаю, Чжоу Сяочуань закликав учасників ринку не поспішати з висновками; поки занадто рано говорити, що лютневий дефіцит торговельного балансу КНР стане початком серйозного нового тренду.
Дефіцит зовнішньоторговельного балансу Китаю в лютому склав $31,48 млрд, що є максимальним місячним значенням показника за весь період збору даних - з 2000 року, а можливо, і за всю історію КНР. За прогнозами експертів, дефіцит мав скласти $8,5 млрд, найгірша оцінка (від Bank of America-Merrill Lynch) дорівнювала $23,2 млрд.
Експорт з Китаю зріс в лютому на 18,4% в порівнянні з тим же місяцем 2011 року після зниження на 0,5% в січні, однак економісти очікували більш істотного підйому - на 28,8%.
Обсяг імпорту підскочив на 39,6% в річному численні після падіння на 15,3% в січні. Консенсус-прогноз за цим показником становив 26%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас