Міністри фінансів ЄС вимагають схвалити податок на фінансові транзакції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів ЄС вимагають схвалити податок на фінансові транзакції

Казна та Політика
282
Вісім міністрів фінансів ЄС під проводом Вольфганга Шойбле звернулися з листом до колеги з головуючої в Європейській раді Данії з вимогою схвалити податок на фінансові транзакції (податок Тобіна) на європейському рівні вже в 2012 р. В основу проекту міністрів ляже ініціатива Єврокомісії, що пропонує ввести збір для всіх видів операцій, в тому числі і з облігаціями. На думку аналітиків, нововведення допоможе знизити спекуляції на фінансових ринках.
"Ми переконані в тому, що податок на фінансові транзакції має бути введений на європейському рівні", - цитує журнал Spiegel лист міністрів фінансів до їхньої датської колеги Маргрети Вестагер. Вісім політиків, серед яких Вольфганг Шойбле (Німеччина), Франсуа Баруен (Франція) і Маріо Монті (Італія), розраховують, що Данія, яка зараз головує в Європейській раді, допоможе прискорити введення податку. За задумом міністрів вже до середини року повинні бути знайдені компроміси щодо усіх деталей і процес обговорення необхідно повністю завершити.
Шойбле збирається засадити за розробку концепції податку відповідний підрозділ свого міністерства. В цілому він має намір спиратися на проект Єврокомісії, але при цьому "дещо спростити" його.
В кінці минулого року Єврокомісія внесла пропозиції з приводу деталей обкладення податком на транзакції фінансового сектора на рівні ЄС. Її план передбачає стягнення збору з усіх операцій з фінансовими інструментами в тому випадку, якщо хоча б одна зі сторін угоди перебуває в Євросоюзі. Кожна угода з акціями та облігаціями буде обкладатися за ставкою 0,1%, а торгівля деривативами - 0,01%, причому розщедритися доведеться і покупцю, і продавцю. За задумом єврокомісарів податок повинен почати діяти з 1 січня 2014 р. і приносити щорічно 57 млрд євро. Однак поки що віз і нині там: не всі країни підтримують введення податку, та й з приводу окремих деталей існують певні розбіжності.
Аналітики впевнені, що введення податку на транзакції на європейському рівні дозволить зменшити спекуляції на ринках. "Буде невигідно вранці купувати папери, а ввечері продавати, бо весь невеликий прибуток від угоди піде на сплату податку, тобто будуть прибутковими лише тривалі вкладення", - сказав головний аналітик IT-Invest Олександр Потавін.
Одна з провідних економік Європи, Франція одноосібно на початку цього року схвалила податок на транзакції. Він набере чинності з серпня 2012 р. і на відміну від пропозиції Єврокомісії буде стягуватися лише з операцій з акціями за ставкою в 0,1%.
У січні член керуючої ради Європейського центрального банку Крістіан Нуайє заявляв, що якщо Європейський союз планує запровадити податок на фінансові операції, то цей захід має бути реалізований по всьому континенту, для того щоб уникнути втечі капіталу в податкові оазиси. Великобританія, зокрема, планує заблокувати ухвалення законопроекту про введення загальноєвропейського податку на фінансові транзакції.
Ввести податок на фінансові транзакції у вересні 2011 р. запропонував голова Європарламенту Жозе Мануель Баррозу, після того як Єврокомісія розкрила деталі законопроекту про податок на фінансові операції.
Думки навколо "справедливого податку" розділилися. Єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє вважає, що податок, лобійований владою Франції та Німеччини, принесе солідний обсяг коштів. Експерти побоюються, що якщо податок не буде введений хоча б в країнах "великої двадцятки", то ініціатива не тільки не стабілізує ситуацію на ринках, але й, навпаки, зробить негативний вплив на економіку Європи. Відповідно до внутрішнього опитування Інституту CFA, що об'єднує понад 100 тис. фахівців з інвестицій по всьому світу, тільки 5% респондентів вірять в ефективність податку на території ЄС. 44% наполягають, щоб податок визнали хоча б на рівні G20, тоді як 45% впевнені, що користі від двійника податку Тобіна, який мав обмежити транскордонні валютні спекуляції, ніякої. Сама Єврокомісія раніше не відкидала, що в довгостроковій перспективі податок знизить зростання економіки Європи на 0,53-1,76% сумарного ВВП регіону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас