Україна переведе ГТС у реверс для боротьби з монополією "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна переведе ГТС у реверс для боротьби з монополією "Газпрому"

Енергетика
958
"Нафтогаз України" планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.
Як повідомляє ZN.UA, видання має в своєму розпорядженні проект рамкової угоди та відповідних контрактів, покликаних забезпечити угоду "Нафтогазу" з RWE.
Варіант реверсного використання частини газотранспортної системи дозволить імпортувати в країну газ по трубопроводах не тільки з Росії, але і з Євросоюзу. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.
З юридичної точки зору, як свідчать фахівці міжнародного торгового права, з якими консультувалася редакція ZN.UA з приводу проекту короткострокового контракту, рамкова угода "Нафтогазу" з RWE є достатньо збалансованим документом. В цілому права і зобов'язання кожної зі сторін є паритетними і не обтяжені надмірними умовами.
Угода стане "пробною кулею" і розрахована на невеликі обсяги поставок - "Нафтогаз" має намір поки імпортувати з Європи близько 3 млн. куб. газу на добу. Але сам факт може вплинути на подальші позиції України в переговорному процесі з "Газпромом".
Як стало відомо ZN.UA, представники України провели переговори з Туреччиною і Болгарією на предмет використання одного з турецьких LNG терміналів з тим, щоб потім організувати постачання газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну.
Ні Туреччина, ні Болгарія не заперечують. Болгарія останнім часом модернізувала свою ГТС і проклала паралельно експортним газопроводам труби, які дозволять транспортувати газ у реверсному напрямку до Румунії. Так що якщо Україна домовиться з Румунією, реверс газу і в цьому напрямку технічно можливо буде організувати, відзначає видання.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас