Дорого і сердито: чи залучить Євро-2012 туристів в Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорого і сердито: чи залучить Євро-2012 туристів в Україну?

Казна та Політика
3391
На час чемпіонату з футболу в Україну приїде близько мільйона вболівальників. Для нашої країни це величезний шанс відкрити себе з туристичного боку. "Главред" розбирався, що зробили для цього чиновники.
"Нам, шведам, пощастило з жеребкуванням в європейському чемпіонаті світу з футболу, - пише журналіст Інгмар Невеус в своїй статті "Футбол покаже дорогу до Києва" для шведського щоденного видання Dagens Nyheter. - Тепер у нас є шанс відкрити для себе Київ - для багатьох до сих пір невідомий європейський мегаполіс".
У своїй статті він обіцяє, що уболівальникам теж буде чим зайнятися в "найбільш чарівному місті пострадянського простору", відзначаючи "численні парки з величезними каштанами і дубами, в тіні яких можна ховатися від літньої спеки, а також широку, як озеро, річку Дніпро". Шведським туристам пропонують прогулятися по недільному багатолюдному Хрещатику, "який чимось схожий на Єлисейські Поля, ну, або хоча б на Невський проспект"....
Не європейські ціни
За попередніми оцінками, за час Євро-2012 нашу країну відвідають близько мільйона вболівальників. Для порівняння: стільки ж туристів приїжджає в Україну щорічно. Від того, наскільки сподобається гостям наша країна, багато в чому залежить туристичне майбутнє України.
Звичайно, наскільки гостинною здасться наша держава, і наскільки зуміють причарувати іноземців місцеві визначні пам'ятки, можна буде зі 100%-ю вірогідністю говорити вже після Чемпіонату. Проте вже зараз з великою часткою ймовірності можна припустити, що шанси сподобатися закордонним туристам у нашої країни невеликі. В українській столиці занадто високі ціни. Київ регулярно потрапляє в різні рейтинги як одне з найбільш дорогих для проживання європейських міст. При цьому якість послуг зовсім не відповідає заявленим розцінками.
У дні чемпіонату ціни ще підростуть. Так, наприклад, оренда наметового місця в Києві в дні проведення Євро-2012 буде коштувати близько 15 тис гривень за 3 тижні, і це тільки за місце для кемпінгу. Для порівняння - за ті ж гроші можна поїхати зі Стокгольма на тиждень удвох на Майорку, причому у вартість включено переліт, проживання в тризірковому готелі та харчування.
Не радують і ціни в закладах громадського харчування. Оглядач "Главреда" поговорила з деякими столичними рестораторами і з'ясувала, що вони мають намір у дні чемпіонату підняти ціни на 20-25%. Але навіть якщо зараз порівняти розцінки в київських ресторанах і європейських, можна переконатися, що обід в останніх буде коштувати не набагато дорожче і навіть в деяких випадках дешевше. Зокрема обід на двох у Празі, в ресторації середнього класу, що складається з м'ясної страви, салату і двох келихів пива, обійдеться в перерахунку на наші гроші в 150 гривень. У київському середньому ресторані (не в центрі) 150 гривень - це, як правило, чек на одну людину. Звичайно, у Львові, Харкові та Донецьку буде дешевше, але не набагато. Ось, наприклад, один з іноземних туристичних порталів наводить середню вартість обіду зі страв традиційної української кухні: борщ + основна страва + хліб + напій - 7 євро, вечеря в ресторані середнього класу - 10 євро, півлітра пива в звичайному барі - 2 євро. Горілка - 2,5 євро за 50 грам. Якщо зіставити ці ціни з європейськими, то в Україні тільки одне дуже дешеве - спиртне. Для порівняння: в Норвегії пляшка горілки коштує близько 350 гривень.
Втрачені можливості
У тому, що ціни на готелі, кемпінги, харчування в дні проведення футбольних матчів виростуть, можна не сумніватися, а ось у те, що українці до цього часу вивчать англійську мову, якось не віриться. Швидше за все, більшості іноземців доведеться спілкуватися з офіціантами, таксистами, співробітниками залізниці, міліціонерами, медиками та представниками інших професій на мові жестів. І це теж говорить не на користь нашої країни.
Не менш гостро стоїть і інфраструктурне питання. Сьогодні більшість унікальних історико-культурних пам'яток, природно-заповідних зон не відповідає навіть мінімальним санітарно-гігієнічним нормам, вимогам з інформаційного облаштування (зокрема, маркування, вказівників, дорожніх знаків). Більше того, відсутня навіть нормативна база таких вимог. У більшості міст немає карт іноземною мовою, в яких були б прописані транспортні маршрути до туристичних об'єктів.
Ще одна проблема вітчизняного туристичного ринку - дуже низький рівень захищеності споживачів. У країнах Західної Європи людина знає: що б не сталося з туристичним оператором, споживач отримає компенсацію за відпочинок, що не відбувся або зіпсований. Закон України "Про туризм" передбачає тільки банківську гарантію на випадок банкрутства. Для туроператорів це 20 тисяч євро. Однак отримати таку виплату в Україні дуже складно - поки що це не вдалося жодному туристу. Занадто хитро прописаний механізм отримання цих коштів.
Втім, про ці особливості іноземні гості поки не знають. І, пакуючи валізи для поїздки в Україну, з оптимізмом коментують на різних форумах майбутню подорож в нашу країну. "В цій країні поїздка в метро коштує 25 євроцентів. Пиво в магазинах дешевше від молока", - ділиться німець Тільман Отто. "Це така романтика. Як Італія сорок років тому", - вважає футбольний фанат з Мілана Луїджі Россі. "Українські жінки часто дуже красиві! І їх багато! Ще вони добре одягнені і носять високі каблуки. Дуже приємне видовище!", - пише якийсь Стефан Торен.
Правда, навряд чи краси українських жінок, романтики і дешевого пива вистачить для того, щоб футбольні фанати захотіли колись відвідати нашу країну вже зі своїми сім’ями після Євро-2012.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас