Генпрокуратура знову заявила про причетність Тимошенко до замовного вбивства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура знову заявила про причетність Тимошенко до замовного вбивства

Кримінал
846
Відносно екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко розслідувалося близько десятка кримінальних справ, що виникли ще за попередньої влади.
Про це заявив заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв'ю українській службі Бі-бі-сі.
"Ні для кого не секрет, що Генпрокуратура перевіряє інформацію про причетність Тимошенко до фінансування замовного вбивства депутата українського парламенту Євгена Щербаня і членів його сім'ї. У нас є достовірна інформація про сплату по рахунках фірм, які контролювали Тимошенко і Лазаренко, коштів кілерам за це зухвале вбивство. Таким чином, кримінальний шлях екс-прем'єра Тимошенко став об'єктом дослідження групи слідчих як Генпрокуратури України, як Служби безпеки України, так і Державної податкової інспекції України", - зазначив він.
Одночасно він підкреслив, що всі існуючі кримінальні справи проти Тимошенко вже завершені. Вони передані захисникам для ознайомлення.
Кузьмін пояснив, що за "газові угоди" притягнута до відповідальності лише Тимошенко, оскільки Путін не розглядається українськими правоохоронцями як особа, яка завдала збитків державі.
"Якби прем'єр Путін здійснював якісь дії на території України, і якщо б ці дії суперечили українським законам, була б необхідність в його допиті. Щодо Тимошенко, то злочин, який вона скоїла, очевидний для українських слідчих і судів. Звинувачувати Путіна в тому, що Тимошенко в Україні здійснила посадовий злочин, який завдав такого колосального збитку Україні, ми не можемо. Слідчий самостійно вибирає шлях, яким він доводить провину, і запрошує на допити людей, які можуть допомогти слідчому отримати об'єктивну картину. В нашому випадку у слідчого не було необхідності допитати Путіна, і саме тому допиту не було", - додав Кузьмін.
Нагадаємо, мова йде про вбивство у 1996 році депутата Ради і підприємця Євгена Щербаня. Останній був розстріляний невідомими прямо в аеропорту Донецька разом зі своєю дружиною.
На початку 2002 року за підозрою у вбивстві депутата правоохоронці затримали вісім осіб. Всі вони визнані судом винними, трьох членів угрупування засудили до довічного ув'язнення. Згодом представники Генпрокуратури ділилися своїми підозрами про те, що до вбивства депутата і бізнесмена міг бути причетний Павло Лазаренко. Втім, доказів провини колишнього глави уряду прокурори так і не знайшли, а сам Лазаренко згодом був заарештований і засуджений до тюремного терміну в США за відмивання грошей.
Спливало в зв'язку з цим вбивством раніше і ім'я Тимошенко. Так, один з кандидатів на президентських виборах в Україні 2010 року Михайло Бродський в кінці 2009 року в прямому ефірі заявив про причетність тодішнього глави уряду до цього гучного злочину.
У серпні цього року аналогічні звинувачення були озвучені і генпрокуратурою. "Це давня американська історія. У матеріалах американських кримінальних справ проти Лазаренка є цікава інформація. Допитаний прокуратурою США свідок у справі Лазаренка прямо сказав, що кіллер за вбивство Щербаня отримав гроші з рахунків Лазаренка і Тимошенко. Свідок посилається на розмову з замовником, який сказав: "Юля заплатить", маючи на увазі, "заплатить за вбивство", - заявляв тоді Кузьмін.
11 жовтня Печерський суд Києва визнав екс-прем'єра винною в перевищенні посадових повноважень при укладанні газових контрактів з Росією в 2009 році, засудивши її до семи років в'язниці і виплати компенсації в розмірі 190 млн. доларів.
Згодом проти Тимошенко було порушено ще близько десятка кримінальних справ. Зокрема, компанію екс-прем'єра "Єдині енергетичні системи України" звинувачують у несплаті податків і розкраданні великих бюджетних коштів. Крім того, ведеться слідство у справі про борги компанії ЄЕСУ перед Міноборони Росії.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас