Вперше в історії Азія витратить на оборонну промисловість більше, ніж Європа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вперше в історії Азія витратить на оборонну промисловість більше, ніж Європа

Казна та Політика
255
Витрати країн Азії на оборонну промисловість вперше перевищать витрати європейських держав, згідно з доповіддю Міжнародного інституту стратегічних досліджень.
На даний момент витрати азіатських країн на оборонку набагато нижчі, ніж відповідні витрати ЄС. Однак якщо існуюча тенденція збережеться, витрати Азії на озброєння в 2012 році в номінальному вираженні виявляться більшими, ніж у Європи.
В дослідженні відзначається, що тенденція зближення військових бюджетів двох регіонів почалася після 2008 року. При цьому ЄС став скорочувати витрати на оборонку в зв'язку з фінансовою кризою. У 2008-2010 роках військові бюджети урізали 16 країн НАТО, а в 2011-му розподіл виявився відповідним: НАТО витратив на збройні сили 270 млрд доларів, країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону (включаючи Австралію і Нову Зеландію) - 262 млрд доларів.
При цьому військовий бюджет США в 2010 році склав 693 млрд доларів, Росії - близько 53 млрд доларів.
Між тим, близько третини витрат азіатських країн на оборонну промисловість припадає на Китай. До 2015 року експерти прогнозують, що військовий бюджет КНР виявиться більшим, ніж у восьми найбільших країн НАТО разом узятих (за винятком США): Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Туреччини, Канади, Іспанії та Польщі.
Разом з тим, військовий бюджет Китаю цього року може зрости на 11,2%, в порівнянні з 2011 роком, і досягне 106,4 млрд доларів, при тому, що в минулому році країна збільшила витрати на 12,7%.
За словами члена ЦК Комуністичної партії Китаю Лі Чжаосіна, збільшення витрат на військові потреби пов'язано виключно з необхідністю забезпечувати національну безпеку і не становить загрози для інших країн.
При цьому в Україні завод ім. Малишева поставить Іраку бронетехніку в рамках контракту на кілька мільярдів гривень.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас