ISDA: Кредитна подія за борговими зобов'язаннями Греції відбулась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ISDA: Кредитна подія за борговими зобов'язаннями Греції відбулась

556
Міжнародна асоціація зі свопів і деривативів (ISDA) визнала такою, що відбулася, кредитну подію за суверенними борговими зобов'язаннями Греції, повідомляє Reuters.
Спеціальний комітет ISDA ухвалив, що застереження про колективні дії (collective action clause), яке задіює грецький уряд стосовно обміну держпаперів, є підставою для визнання кредитної події "реструктуризація". Таким чином, ISDA санкціонувала виплати за так званими кредитними дефолтними свопами (CDS) - позабіржовими контрактами, що страхують власників облігацій від дефолту третьої сторони.
Раніше Греція офіційно оголосила результати пропозиції про обмін держоблігацій, що належать приватному сектору. Загалом до обміну пред'явлені папери на 172 млрд євро, тобто 83,5% від загальної кількості державних облігацій (206 млрд євро) на руках у приватного сектора, включаючи папери, випущені в рамках міжнародного чи іноземного права. Зокрема, до обміну добровільно пред'явлені папери, регульовані законодавством Грецької республіки, на 152 млрд євро, або 85,8% від загальної кількості таких облігацій.
Греція оголосила, що прийняла рішення задіяти так зване "застереження про колективні дії", яке дозволяє примусити до обміну незгодну меншість власників облігацій, які регулюються грецьким правом. З урахуванням застереження, Греція зможе реструктурувати 96% всіх облігацій, що належать приватному сектору.
Валова номінальна вартість всіх чинних контрактів CDS на Грецію складає 70 млрд дол, проте чиста вартість (з урахуванням взаємозаліків за контрактами) - лише 3,2 млрд дол. Санкціонування виплат за CDS призведе до символічних втрат оригінаторів цих контрактів, однак це буде перший випадок кредитної події стосовно однієї з країн єврозони. ISDA є арбітром на міжнародному ринку позабіржових деривативів.
Зазначимо, міжнародне рейтингове агентство Moody's повідомило в офіційній заяві, що кредитний рейтинг Греції в даний момент залишається на рівні С - найнижчому з можливих.
Відповідно до класифікації Moody's, боргові зобов'язання з рейтингом C є облігаціями з найнижчим рейтингом і знаходяться в стані дефолту. Рішення про зниження рейтингу ухвалено 2 березня 2012 р. і було викликане введенням в угоду про реструктуризацію грецького боргу низки положень про колективну дію (collective action clause).
У свою чергу, міжнародне рейтингове агентство Fitch Rating знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з C до RD ("обмежений дефолт"). Це рішення очікувалося. Як зазначено в повідомленні агентства, воно з’явилось слідом за офіційним підтвердженням влади Греції, що обмін держоблігацій, що належать приватному сектору, буде виконаний.
Відповідно до методології Fitch, реструктуризація грецьких бондів трактується як "обмін проблемних боргових зобов'язань" (distressed debt exchange). Оскільки в грецькій угоді є примусова складова, Fitch вважає таку реструктуризацію формою суверенного дефолту.
Раніше 9 березня ц.р. Греція офіційно оголосила результати пропозиції про обмін.
Ще одне міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг Греції до SD (вибірковий дефолт) 28 лютого ц.р. На думку експертів, добровільний обмін грецьких облігацій фактично перетворюється на примусовий.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас