Європейський центробанк ще більше знизив прогноз зростання економіки єврозони в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський центробанк ще більше знизив прогноз зростання економіки єврозони в 2012 році

Казна та Політика
418
На початку року експерти відзначали ознаки стабілізації, але, схоже, відновлення економіки Єврозони займе більше часу, ніж очікувалося.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) єврозони на 2012 рік з "мінус" 0,4% - "плюс" 1% ВВП до "мінус" 0,5% - "плюс" 0,3% ВВП.
Крім того, ЄЦБ переглянув прогноз зростання ВВП регіону на 2013 рік також в бік зниження. Згідно з оприлюдненими сьогодні матеріалами організації, економіка єврозони в 2013 році зросте на 0% - "плюс" 2,2% ВВП, хоча в грудні 2011 року прогноз ЄЦБ був у діапазоні 0,3% -2,3% ВВП.
При цьому прогноз економічного зростання регіону залишається схильним до "знижувальних ризиків" і надалі. Ці ризики зумовлені насамперед наростанням напруженості на європейському ринку боргових паперів (зростанням прибутковості за держоблігаціями периферійних країн єврозони) і можливим впливом даної обстановки на сектор реальної економіки, а також зростаючими цінами на сировину, йдеться в документі ЄЦБ. У ньому вказано, що експерти почали відзначати ознаки стабілізації обстановки на початку року, але очікуваний процес поступового відновлення економіки, імовірно, займе більше часу, ніж планувалося спершу.
В оприлюдненій сьогодні доповіді ЄЦБ підвищив прогноз щодо інфляції на поточний рік з 1,5% -2,5% до 2,1% -2,7%. Прогноз щодо інфляції на наступний рік також був підвищений з 0,8% -2,2% до 0,9% -2,3%. Підвищенню прогнозу щодо інфляції в тому числі сприяв нещодавній стрибок цін на енергоносії, йдеться в документі.
Нагадаємо, раніше сьогодні ЄЦБ прийняв рішення залишити облікову ставку без змін - на рівні 1,0%, що співпало з прогнозами аналітиків.
Зазначимо, раніше Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз зростання світової економіки в поточному році до 3,3%. Колишня оцінка передбачала зростання глобального ВВП в 2012 році на 4,0%. МВФ прогнозував, що ВВП єврозони в 2012-му скоротиться на 0,5%, а економіка США зросте на 1,8%.
Світовий банк (СБ) також очікує сповільнення зростання світової економіки в 2012 році на тлі європейських боргових проблем. СБ прогнозує, що світова економіка зросте лише на 2,5% в 2012 році (хоча в червневій доповіді озвучувався прогноз на рівні 3,6%). У 2013 році зростання світової економіки очікується на рівні 3,1%.
За даними ООН зростання світового валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2012 році може різко сповільнитися, якщо не будуть вжиті необхідні заходи зі створення робочих місць і запобігання росту суверенного боргу низки країн.
В кінці минулого року ООН скоректувала прогноз розвитку світової економіки в 2012 рік у бік зниження. У доповіді зазначалося, що проблеми Європи в поєднанні з економічним спадом в США можуть призвести до глобальної рецесії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас