Звідки візьмуться 16 мільярдів на соцвиплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звідки візьмуться 16 мільярдів на соцвиплати

Казна та Політика
2302
Вибори Верховної Ради, що відбудуться в жовтні, допоможуть багатьом українцям істотно поліпшити своє матеріальне становище - про це влада почала піклуватися вже зараз. Президент Віктор Янукович на засіданні Кабміну доручив уряду в цьому році, вже з квітня-травня, серйозно підвищити соціальні виплати: пенсії, допомоги інвалідам та малозабезпеченим, а також розрахуватися з тими, для кого 2 роки тому у колишньому Кабміну (який очолювала Юлія Тимошенко) не вистачило грошей на виплату так званої "Юліної тисячі" - компенсації за знеціненими радянськими внесками.
За розрахунками Мінфіну, на всі ці витрати потрібно 16 млрд грн. Прем'єр Микола Азаров заявив, що ці гроші з'являться за рахунок зростання економіки та зменшення частки тіньового сектора. А голова Нацбанку Сергій Арбузов відкидає, що для виплат доведеться включати друкарський верстат, але зізнався, що поки не готовий сказати, яка сума і за рахунок яких ресурсів буде виплачена в цьому році, також пославшись на підсумки зростання економіки.
"Нашкребуть по засіках".
Екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький однозначно за збільшення пенсій тим, у кого вони мінімальні, а також допомоги інвалідам, шахтарям і т. д., але проти виплати "Юліної тисячі" тим, хто її не зміг отримати, тому що, на його думку, це збільшить інфляцію (як було в 2009-му, коли "тисяча" пішла, в основному, на купівлю продуктів і вони різко подорожчали через збільшення попиту). "Але я бачу тільки один шлях знайти кошти - це позики, більше взяти немає звідки, все зростання економіки і доходи від боротьби з "тінню" вже враховані в нинішньому бюджеті", - вважає Лисицький.
Опозиційний нардеп Ксенія Ляпіна (НУНС) вважає, що реальних великих виплат не буде, хіба що, наприклад, під вибори дадуть 200-300 млн за згорілим вкладами, додадуть трохи інвалідам та ветеранам, тому всі 16 млрд шукати не доведеться.
А на думку аналітика МЦПД Олександра Жолудя, Кабмін зможе "нашкребти по засіках" всю необхідну суму. Найменшу частину отримають за рахунок зростання доходів бюджету. Близько 8 млрд знайдуть, скоротивши всі інвестиційні проекти, нарешті, третє джерело - збільшення дефіциту держбюджету (тобто позики, швидше за все, внутрішні) приблизно на пів-відсотка - це до 6 млрд.
Битва з тінню
А ось політолог Володимир Фесенко вважає, що "тіньові резерви" є: "Всі називають нового главу Мінфіну Юрія Колобова "людиною сім'ї президента", але він ще й великий фахівець з викриття тіньових схем, який на посаді міністра змусить тіньовиків поділитися доходами і буде протидіяти виведенню грошей з казни (за оцінками експертів, чиновники всіх рівнів розкрадають 30-40 млрд грн щорічно)".
На думку Фесенка, ініціативи президента пов'язані не тільки з виборами: "Віктор Янукович, як політик і людина, яка очолила державу, має політичну відповідальність за свої слова, він обіцяв "покращення життя", а на ділі поки в суспільстві наростає соціальна напруженість, народ бідніє. Її треба зняти, а вже як - нехай Кабмін займеться. Завдання непросте, але для цього в уряді є Хорошковський, який, нагадаю, на посту глави митниці істотно збільшив надходження до бюджету. Регіоналам відступати нікуди і гроші для народу вони знайдуть", - говорить Фесенко.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас