Реалізація соціальних ініціатив президента може бути утруднена через брак коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реалізація соціальних ініціатив президента може бути утруднена через брак коштів

Казна та Політика
293
Реалізація доручень президента України Віктора Януковича щодо збільшення пенсій і повернення вкладникам Сбербанку СРСР компенсацій за знеціненими вкладами може бути утруднена через брак джерел фінансування, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
За словами аналітика компанії "ВТБ Капітал" Михайла Федоткіна, враховуючи, що бюджет України на 2012 рік спочатку сформований виходячи з оптимістичного макроекономічного сценарію (і це вже ускладнює його виконання), подальше зростання витрат бачиться невиправданим.
"У разі реалізації зазначених доручень видаткова частина держбюджету може зрости приблизно на 4-5%. Дані витрати можна дозволити або за рахунок різкого скорочення інших видаткових статей (не пов'язаних із соціальною сферою), що може негативно позначитися на темпах економічного зростання, або за рахунок збільшення дефіциту бюджету та граничних значень держборгу", - сказав він.
При цьому експерт припустив, що на тлі ускладнень з доступом до міжнародних ринків капіталу фінансування дефіциту, швидше за все, відбуватиметься за рахунок внутрішніх запозичень.
"Ситуація з ліквідністю залишається досить напруженою, що посилює ризики участі Нацбанку у фінансуванні держбюджету (швидше за все, не безпосередньо, а через низку уповноважених банків), з великою часткою ймовірності, за рахунок нової емісії", - вважає експерт.
В цілому, за прогнозом Федоткіна, дані ініціативи можуть зробити певний вплив на інфляцію в другому півріччі 2012 року, додавши 0,5-1 процентний пункт до значення на кінець року.
Схожої точки зору дотримується керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії "Арт-Капітал" Ігор Путілін.
"Незважаючи на те, що доходи бюджету в січні 2012 року продемонстрували двозначне зростання, враховуючи сповільнення економічного зростання, вже в другому кварталі надходження значно сповільняться. Крім того, Україна в поточному році чекають значні виплати за зовнішніми боргами", - сказав він.
За оцінками Путіліна, для реалізації таких ініціатив уряд, швидше за все, вдасться до інфляційних джерел фінансування дефіциту бюджету, іншими словами, до монетизації, що разом з прогнозованим у другому півріччі відновленням темпів зростання споживчих цін може знову призвести до двозначного показника інфляції.
Директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін вважає, що уряду буде складно знайти додаткові кошти для фінансування ініціатив глави держави з огляду на низьку активність іноземних інвесторів.
"Ставка на фінансування соціальних ініціатив виключно через використання приватизаційних схем є нереальною. Викликає сумніви і можливість фінансування цих програм за допомогою внутрішніх позик. Подібний механізм створить занадто швидке зростання держборгу. У зв'язку з цим емісійний варіант виглядає найбільш реальним. На мій погляд, даний сценарій абсолютно вписується в прогноз Нацбанку щодо зростання монетарної бази у 2012 році", - сказав він.
При цьому експерт відзначив, що визначені президентом соцпрограми стосуються переважно малозабезпечених верств населення. "Це означає, що підвищення виплат буде направлено не в заощадження, а в споживання, що створює інфляційний тиск. Тому регулятор, очевидно, буде повторювати вже відпрацьовану схему, коли готівка буде вкинута на ринок, а потім виведена з нього за рахунок ще більш жорсткої монетарної політики, що не дозволить значною мірою розігнати маховик інфляції і вийти на рівень до 9% за підсумками року", - припускає експерт.
Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає проблематичним забезпечення фінансування пенсійної ініціативи - найбільш масштабної із запропонованих президентом.
"Це, щонайменше, "плюс" 900 млн грн на місяць. Зростання витрат Пенсійного фонду веде до аналогічного зростання його дефіциту, а це означає більше вливань з бюджету. Малоймовірно, що навіть цілком не фінансуючи капітальні статті, вдасться викроїти потрібну суму", - сказав він.
Разом з тим, на думку Жолудя, загальний вплив на інфляційну динаміку залежатиме від джерел фінансування нових видатків. "Якщо заберуть у одних і віддадуть іншим, то нетто-ефект на ціни буде нульовим", - пояснив він.
Як вважає аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький, подібне підвищення заробітних плат у державному секторі, стипендій і пенсій, а також повернення вкладів Сбербанку СРСР, поки цього не робить російська сторона, є неефективними, оскільки вони фінансуються переважно за рахунок зайнятих в приватному секторі.
Як повідомлялося, Янукович у середу на розширеному засіданні уряду, присвяченому новим соціальним ініціативам влади, доручив уряду збільшити мінімум на 100 грн розмір пенсію 9 млн пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2008 року, забезпечити виплату в червні-грудні 2012 року 6 млн вкладникам Сбербанку СРСР компенсацій за знеціненими вкладами у розмірі до 1 тис. грн, провести з квітня 2012 р. перерахунок страхових виплат інвалідам, які отримали травму на виробництві, зробити кроки з активізації програми доступного житла, запровадити європейський підхід до регулювання цін на ліки та низку інших заходів.
Крім того, президент заявив, що в Україні з травня поточного року населення зможе взяти кредити за держпрограмою на купівлю житла під 2-3% річних у гривні терміном на 10-15 років.
"З травня почне працювати державна іпотека - програма кредитування під житлове будівництво. Вартість кредитів для людей буде становити не більше ніж 2-3%. Решту компенсує банкам держава. Терміни таких кредитів будуть розраховані на 10-15 років", - сказав Янукович.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас