Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід реформування ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід реформування ЖКГ

193
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно вивчає зарубіжний досвід реформування ЖКГ, зокрема, і накопичений в країнах СНД. Розповів глава Мінрегіону Анатолій Близнюк під час зустрічі з керівництвом Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Російської Федерації. Про це "Мінфіну" стало відомо з офіційного повідомлення Кабінету Міністрів України.
"Зараз ми активно вивчаємо іноземний досвід. Але схожість проблем систем життєзабезпечення, які мають країни СНД, робить накопичений успішний досвід дуже цінним. У деяких питаннях вам вдалося значно краще реалізувати системні реформи, більш ефективно підготувати законодавчу базу", - сказав Анатолій Близнюк.
"Наші проблеми в житлово-комунальному господарстві, а також менталітет наших громадян дуже схожі. Тому ми готові щиро ділитися досвідом, а також переймати його у вас", - зазначив голова Правління державної корпорації - Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Костянтин Цицин.
За словами Костянтина Цицина, сьогодні в Російській Федерації тільки за офіційними даними аварійними визнано будинки загальною площею 10 млн кв. м. Ще близько 60 млн кв. м житлової площі має статус ветхого, тобто зношеного на 70%. Для вирішення питання відселення мешканців та капітального ремонту будівель держава прийняла дуже ефективний закон, який детально регламентує використання коштів на ремонт житла. У 2007 році була створена державна корпорація - Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства.
З державного бюджету було виділено майже 10 млрд доларів, які розподілялися між регіонами в спеціально розроблені програми модернізації житлового фонду. Будинок отримував кошти тільки при виконанні обов'язкових 10 вимог закону, головною серед яких було створення товариства власників житла (ТВЖ - аналог вітчизняного ОСББ). Дуже просто, в довільній формі і "хоч на картоні", суспільство формує заявку та кошторис ремонту, який подає муніципалітету. Міська влада розробляє і подає на узагальнення на регіональний рівень, де формується остаточна заявка. Обов'язкова умова - співфінансування на рівні не менше 32% місцевого бюджету і 5% жителів будинку.
При надходженні коштів ТВЖ саме визначається з підрядниками робіт, а ось їх якість і використання контролюючих муніципалітети. При недотриманні досить жорстких контрольних вимог перед цілим регіоном ставиться вимога повного повернення всіх коштів, тому губернатори безпосередньо зацікавлені в якісній та ефективній модернізації. Після підписання Акта виконаних робіт будівля знімається з балансу міста і відповідальність за стан утримання житла повністю переходить до товариства власників. Діяльність фонду спочатку планувалася на три роки, однак масштаб проблеми змушує продовжити його діяльність.
За матеріалами:
Мінфін України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас