Європейські банки очікують зростання кількості дефолтів у всіх секторах економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки очікують зростання кількості дефолтів у всіх секторах економіки

350
Європейські банки очікують зростання кількості дефолтів у всіх секторах економіки. Про це свідчать результати дослідження "Барометр діяльності європейських банків" (European Banking Barometer), опублікованого міжнародною аудиторською компанією Ernst & Young.
Дане дослідження банківської діяльності являє собою опитування 500 європейських банків, включаючи 50 банків Австрії, Бельгії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Скандинавських країн, Польщі, Іспанії та Великобританії.
"Європейські банки очікують повсюдного зростання дефолтів. Найбільші побоювання викликає у них будівельний сектор: майже половина банків (46%) прогнозують збільшення числа дефолтів в даній галузі. За будівельним сектором ідуть автомобільний і транспортний, а також сектори комерційної нерухомості та послуг (зростання дефолтів тут очікують близько 38% банків). Хімічна та фармацевтична галузі, а також ПЕК вважають найбільш стійкими, проте навіть в них європейські банки прогнозують зростання дефолтів", - зазначають автори дослідження.
За словами керівника групи з надання послуг компаніям банківського сектора і ринків капіталу в регіоні EMEIA (Європа, Близький Схід, Індія і Африка) Марселя ван Ло, банкам фактично нічого не залишається, як тугіше затягнути пояси. "З одного боку, від них вимагають збільшити розмір капіталу, з іншого - вони досі змушені діяти в умовах нестабільної макроекономічної ситуації, що безпосередньо позначається на їхніх кредитних портфелях. Додайте до цього істотно збільшений ризик дефолтів у всіх основних галузях. Не можна заперечувати, що зростання клієнтських депозитів і втручання ЄЦБ позитивно вплинули на ліквідність банків. Проте посилення вимог до капіталу не дозволить їм послабити кредитну політику. Банки стурбовані тим, як це позначиться на реальному секторі економіки - в даний час вони не можуть взяти на себе роль локомотива економіки", - зазначив експерт.
Також, згідно з дослідженням, 44% європейських банків передбачають, що з впровадженням третьої частини положень Базельського комітету з банківського нагляду ("Базель III") скоротиться кредитування реального сектора економіки. "Найбільші побоювання висловлюють австрійські (74%) і німецькі (63%) банки. У той же час, 67% банків чекають, що прийняття Базеля III призведе до збільшення вартості кредитів для клієнтів: 94% австрійських, 85% скандинавських і 80% польських банків очікують зростання вартості позикових коштів для своїх клієнтів. Однак банки не сподіваються, що їм вдасться в повному обсязі перекласти збільшені витрати на клієнтів: 45% банків чекають, що Базель III безпосередньо позначиться на їх прибутковості", - йдеться в документі.
Коментуючи дані, директор міжнародної групи Ernst & Young з надання послуг компаніям банківського сектора і ринків капіталу Стівен Льюїс зазначив, що варто чекати зростання вартості позикових коштів. "41% банків очікують збільшення обсягу депозитів. Однак, макроекономічна нестабільність і складна ситуація з інституційним фінансуванням у поєднанні з обмеженнями в частині капіталу та ліквідності призведуть до зменшення сукупних обсягів кредитування та зростання вартості позикових коштів, як для самих банків, так і для їх корпоративних і приватних клієнтів", - прогнозує він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас