АУБ стурбована вимогами НБУ до банків формувати і вести електронні анкети клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ стурбована вимогами НБУ до банків формувати і вести електронні анкети клієнтів

608
Асоціація українських банків занепокоєна вимогами Національного банку до комерційних банків щодо необхідності формування і ведення електронних анкет клієнтів.
Про це йдеться в повідомленні АУБ.
"Постанова НБУ № 22 від 31 січня 2011 року "Про внесення змін до положення про здійснення банками фінансового моніторингу" принесла чимало проблем і банкам і їхнім клієнтам. Цією постановою регулятор поклав на комерційні банки обов'язок під час здійснення ідентифікації фізичних осіб формувати і вести електронні анкети клієнтів", - наголошується в повідомленні.
За даними АУБ, постанова істотно розширює перелік інформації, яку повинні надати фізичні особи банкам.
"Такого роду постанова Нацбанку грубо порушує права людей, суперечить Конституції і законам України, дискредитує в очах людей Нацбанк, підриває довіру до всіх банківських установ", - підкреслює президент АУБ Олександр Сугоняко.
Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", як відзначає асоціація, передбачає проведення комерційними банками ідентифікації клієнтів, які здійснюють фінансові операції, при цьому вичерпний перелік даних, необхідних для ідентифікації фізособи і юрособи, встановлюється частиною 11 статті 9 цього закону.
Водночас НБУ своєю постановою, за даними АУБ, розширив перелік обов'язкової інформації, яка повинна надаватися для ідентифікації, що суперечить Конституції.
Асоціація вважає неприпустимою подібну практику з боку Нацбанку.
Як повідомляло агентство, АУБ створена в 1990 році, до складу асоціації входить більше 100 банків і 7 регіональних банківських спілок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас