Україна врегулювала оплату акцій "Нафтогазу" держоблігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна врегулювала оплату акцій "Нафтогазу" держоблігаціями

Енергетика
149
Уряд України остаточно отримав право оплачувати акції Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" державними облігаціями.
Президент Віктор Янукович підписав відповідні поправки в ст.23 закону "Про акціонерні товариства", які внесла Верховна Рада 9 лютого, йдеться в повідомленні на сайті глави держави.
Спочатку законопроект передбачав можливість оплати акцій "Нафтогазу України" тільки облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), проте при підготовці до другого читання було вирішено розширити можливості уряду і дозволити оплачувати його і облігаціями зовнішньої держпозики.
Як повідомлялося, капіталізувати "Нафтогаз України" за рахунок випуску ОВДП для покриття його дефіциту почав уряд Юлії Тимошенко влітку 2009 року. Спочатку він схвалив постанову про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу України" на 18,6 млрд грн - до 24,165 млрд грн. "Нафтогаз" згодом почав продавати облігації або укладати угоди РЕПО з банками, що дозволило йому сплатити закупівлю російського газу.
З тих пір таким способом статутний капітал НАК був збільшений до 49,84 млрд грн, проте новий уряд включав норму про капіталізацію "Нафтогазу України" за рахунок ОВДП в держбюджети відповідних років. Зокрема, держбюджет-2012 передбачає випуск ОВДП на ці цілі в обсязі 12 млрд грн.
Уряд 22 лютого вже прийняв рішення про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу України" ще на 6 млрд грн шляхом оплати акцій нової емісії ОВДП. Спочатку планувалося, що облігації будуть десятирічними, а відсоткова ставка за ними - 9,5% річних. Проте потім Кабмін підвищив відсоткову ставку за ОВДП до 9,95% річних, зменшивши термін обігу до трьох років, таким чином, зробивши умови випуску близькими до ринкових.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас