Україна продовжила на 2 місяці спецрозслідування щодо імпорту легкових автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна продовжила на 2 місяці спецрозслідування щодо імпорту легкових автомобілів

657
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) за підсумками розгляду матеріалів Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) вирішила продовжити ще на 60 днів спеціальне розслідування відносно імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту, порушене влітку минулого року.
"Низка обставин, що мають безпосереднє відношення до встановлення необхідних факторів в рамках спеціального розслідування, вимагають ретельного вивчення та оцінки", - пояснює свою позицію МКМТ.
Рішення комісії набирає чинності з дня опублікування.
Як повідомлялося, спецрозслідування порушено 30 червня 2011 року. Комісія встановила, що в період 2008-2010 років на тлі скорочення попиту на внутрішньому ринку легкових автомобілів, що класифікуються за кодами УКТЗЕД 8703 22 10 00 та 8703 23 19 10, спостерігалося значне зростання їх імпорту відносно обсягів виробництва та споживання подібного товару в країні. За цей період, зокрема, частка імпортованих легкових автомобілів в споживанні зросла на 16 відсоткових пунктів, а з виробництва - на 33 в. п. Аналогічні тенденції спостерігалися і в 2011 році.
У той же час, йдеться в повідомленні МКМТ, в період 2008-2010 років відбулося значне погіршення показників господарської діяльності підприємств української автомобільної галузі. Перш за все, скоротилися обсяги виробництва та продажу легкових автомобілів, доходи, зайнятість, знизилася продуктивність праці та інші показники.
Під час розслідування передбачається встановити, чи завдає серйозної шкоди або загрожує заподіянням значної шкоди національному товаровиробнику імпорт легкових автомобілів в Україну з метою прийняття рішення про доцільність застосування спеціальних заходів, в тому числі з урахуванням міжнародних економічних інтересів країни.
Як повідомлялося, "Укравтопром" на підставі звернення трьох автовиробників - Запорізького автозаводу, Кременчуцького автоскладального заводу і АТ "Єврокар" - ініціювала спецрозслідування щодо імпорту в країну легкових автомобілів з об'ємом двигуна більше 1 л і до 2,2 л.
При цьому в асоціації підкреслювали, що основним спонукальним мотивом такого розслідування є залучення в Україну світових автовиробників для створення виробництв.
У свою чергу, Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів виступила проти цієї ініціативи, підкреслюючи, що зазначені дії призведуть до суттєвого подорожчання автомобілів, що зробить автомобілі недоступними для пересічного споживача. Крім того, в асоціації підкреслювали, що в даний час автовиробництво демонструє приріст.
З 2001-го по 2006 рр. в Україні вже діяли спочатку спецмито в розмірі 34%, потім квотування імпорту російських автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 тис. куб. см, яке було введено за підсумками спецрозслідування, проведеного Мінекономіки з ініціативи "Укравтопрому". Зокрема, це сприяло створенню в країні виробництв автомобілів ВАЗ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас