Допомога селу тане на очах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога селу тане на очах

Аграрний ринок
350
Селянину скоро виходити в поле, а чиновники ніяк не визначаться, наскільки вони можуть здешевити йому ПММ та добрива в таку важку посівну кампанію, вартість якої експерти оцінили на рівні 35-40 млрд. грн. За останніми даними голови Мінагропроду Миколи Присяжнюка, планка допомоги знизилася.
"Прем'єр-міністр дав доручення Міненерговугілля разом з Мінфіном знайти шляхи хоча б 10%-ного здешевлення 140 тис. т дизельного палива і 60 тис. т бензину. Крім того, Микола Азаров порушив питання можливого здешевлення 250 тис. т аміачної селітри, щоб аграрії могли купувати її хоча б на 300-500 грн. дешевше на тонні", - повідомив пан Присяжнюк вчора. Міністр не виключив, кажуть в "АПК-Інформ", що в поточному році пільгове паливо та мінеральні добрива будуть надаватися аграріям через Аграрний фонд за схемою, що діяла в минулому році.
Нагадаємо, ще в лютому пан Присяжнюк говорив про можливу компенсацію обсягів добрив в 800 тис. т, а обсяги ПММ взагалі не називалися. Він же повідомляв про те, що 20 млн. грн. вже виділені на компенсацію вартості посівного матеріалу. "ЕІ" поцікавилися у селян, чи відчули ті руку допомоги уряду. На питання про те, чи подешевшало насіння для агрогосподарств, президент Асоціації фермерів і землевласників Микола Миркевич відповів негативно.
"Ні, такої допомоги ми не відчули. І взагалі, ми не згодні приймати подачки. Нас цікавить прибуткова робота і захист ринку від навали тих продуктів, які ми в змозі виростити самостійно. У цьому, я вважаю, роль держави. Ми зараз в пошуку обігових коштів на старт весняної посівної кампанії", - сказав він.
Коли приблизно вона почнеться, пан Миркевич спрогнозувати не зміг, але зазначив, що пересівати доведеться багато. "За нашими даними, 50% площ потребують пересівання, озимі погано перезимували", - сказав він.
Скоро в поле, коштів для цього треба багато, а шляхів їх отримання мало. Експорт провалений, продажі пшениці не здійснюються, оскільки чиновники обмежили трейдерів в поставках за кордон, кредити - недоступні. Компенсація посівних витрат, хоч і мала, від держави була б до речі. Але, як бачимо, ні копійки з обіцяного не виділено, не затверджені навіть обсяги допомоги. Враховуючи втрату контролю Азарова над Мінфіном, навряд чи з його допомогою селу так швидко погодяться у відомстві.
Взяти, приміром, забезпечення більш дешевими добривами. В цьому плані селяни можуть розраховувати поки тільки на стабільність цін і дефіцит поставок. "Вартість найбільш популярного добрива - аміачної селітри - застигла на рівні 3300 грн. за тонну. У хімзаводів - черги з бажаючих її отримати на 2-4 тижні вперед", - говорить старший аналітик компанії "Інфоіндустрія" Дмитро Гордейчук. Навряд чи черги стануть для хіміків приводом знизити вартість добрив, швидше навпаки.
За даними "ЕІ", нещодавні заяви представників АМКУ про майбутнє зниження цін на добрива - не більш ніж голослівні обіцянки. "Хіміки обіцяли Антимонопольному комітету знизити вартість добрив, але в травні. Тільки тоді з'являться вільні обсяги товару на заводах. Поки ситуація така: добрива викуплені по квітень включно", - повідомили на одному з підприємств.
Тобто - по суті - здешевлювати нічого, оскільки товар вже законтрактований наперед, а в травні очікується сезонне зниження цін на добрива. Але навряд чи воно буде своєчасним: посівна буде перебувати на завершальній стадії. Очевидно, на той час і ПММ подешевшають самі собою. Може, і папери про допомогу з міністерств приспіють до травня. Але дуже схоже на те, що на той час майбутній урожай вже буде в землі.
Запаси дизельного палива в агрогосподарствах України станом на 28 лютого становили 308,9 тис. т, або 73% потреби на проведення весняно-польових робіт, бензину - 79,5 тис. т (75%), мінеральних добрив - 597 тис. т (66%).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас