Кодекс поправимо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кодекс поправимо

290
Засідання комісії зі зміцнення демократії і затвердження верховенства права, яка є консультативно-дорадчими органом при президенті, було присвячено обговоренню проекту КПК, який готується до ухвалення в другому читанні. "Ми поспішали з висновком, щоб вплинути на Раду, яка планує прийняти кодекс вже 13 березня", - пояснив один з членів комісії, директор програми "Верховенство права" Міжнародного фонду "Відродження" Роман Романов.
Представники комісії розповіли, що вони й раніше пропонували проаналізувати законопроект, але більшість утримувався від оцінки документа. Ситуація змінилася лише після кадрових змін в керівництві комісії. Раніше її одноосібним головою був народний депутат Сергій Головатий (фракція Партії регіонів). 1 березня президент Віктор Янукович своїм указом знизив його до рівня співголови, призначив другим керівником радника президента Марину Ставнійчук і ввів до складу комісії кількох нових членів, не погодивши ці зміни з Головатим.
Якщо це призначення відбулося нелегітимним способом, як далі нам бути з верховенством права, чи маємо ми право взагалі висловлювати якусь точку зору, робити висновки, давати оцінки?"- обурився Головатий. На цьому тлі не було дивно, що проект рішення комісії щодо КПК, підготовлений Сергієм Головатим, виявився вкрай жорстким. Документ, що перераховує недоліки кодексу, завершується висновком: "УПК в нинішньому вигляді не може бути прийнятий Верховною радою".
Як розповіли учасники засідання, дискусія виявилася тривалою та емоційною. "Якщо експерти Ради Європи говорять, що в нашому КПК все добре, ми ж не можемо не звертати уваги на їхні висновки і шукати тільки негатив, зовсім не помічаючи позитиву!" - пояснювала Марина Ставнійчук причину своєї незгоди з вихідним проектом рішення. У підсумку члени комісії домовилися замінити згадку про неприпустимість прийняття КПК фразою про необхідність його суттєвого доопрацювання.
Втім, навіть після внесення змін прийнята резолюція не стала менш критичною. "Проекту КПК властиві недоліки, які можуть звести до нуля його позитив", - йдеться в документі, після чого перераховуються недоробки кодексу. "Хоча ми пом'якшили резолютивну частину, зауваження до кодексу залишилися, ми обговорили їх і з'ясували, що критичні оцінки збігаються. Тож в підсумку рішення комісії було прийнято консенсусом", - розповів Романов.
Марина Ставнійчук підтвердила, що у представників АП дійсно є претензії до законопроекту, незважаючи на те що він був внесений у Раду від імені глави держави. "Разом з КПК повинні бути прийняті закони про адвокатуру, прокуратуру, внесено зміни до Кримінального кодексу, закони про міліцію та СБУ. КПК повинен бути наслідком, а не причиною реформування законодавства", - пояснила Ставнійчук.
На сьогодні проектом КПК пропонується відвести на прийняття всіх необхідних законів півроку. Експерти вважають цю норму нездійсненною. "Півроку - нереальний термін. До того ж радикальна зміна закону вимагає навчити заново всіх слідчих, прокурорів, суддів. Сподіватися зробити це за півроку - просто смішно", - розповів член комісії, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. "Правила гри змінюються настільки істотно, що після прийняття КПК не буде ні суддів, ні прокурорів, ні адвокатів, готових працювати в новій системі", - вважає Роман Романов.
Це зауваження до КПК не єдине. Марина Ставнійчук, зокрема, засумнівалася в доцільності скасування процедури порушення кримінальної справи - кодекс передбачає, що кожна заява про правопорушення тягне за собою початок слідчих дій. "Треба зрозуміти, чи є у слідства ресурси для цього. І головне - при новому порядку не буде постанови про порушення справи, яку можна було б оскаржити в суді", - зазначила радник президента.
Рішення комісії носить рекомендаційний характер і формально не впливає на процес розгляду КПК парламентом. Тим часом всі опитані учасники засідання - і представники влади, і експерти - назвали новий проект КПК прогресивним документом, але застерегли парламент від поспіху з його прийняттям. Ставнійчук припустила, що найкращим виходом для парламенту було б відправити закон на доопрацювання. "Нам варто було б у спокійному режимі за півтора-два місяці доопрацювати кодекс в режимі повторного другого читання. І цього не варто боятися, повторне друге читання - це не покарання", - пояснила радник президента.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас