Ціни не відриваються від їжі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни не відриваються від їжі

Казна та Політика
760
Споживчі ціни вже третій місяць поспіль зростають лише на 0,2% щомісяця. При цьому не змінюються навіть чинники, які утримують інфляцію на такому низькому рівні: дешевшають продукти харчування - цукор і яйця, а також побутова техніка. При цьому сирний конфлікт з Росією, за розрахунками Держстату, взагалі не вплинув на роздрібні ціни на молочну продукцію. Експерти стверджують, що потенціал зниження цін вже вичерпано, тому в березні-квітні може початися подорожчання овочів і бензину.
Середньорічна інфляція в лютому впала до рекордно низького рівня 3%, тоді як ще в січні вона становила 3,7%, повідомили вчора в Держстаті. Це стало можливим за рахунок низьких темпів зростання споживчих цін протягом всієї зими - в цілому на 0,6%, тоді як минулої зими споживчі ціни зростали в чотири рази швидше - на 2,7%. Найбільш істотно в лютому подешевшали яйця (-3,8%). Це тим більше дивно, адже Антимонопольний комітет на минулому тижні виступив проти різкого підвищення в лютому оптово-відпускних цін на 18% (до 9,4-9,5 грн за десяток яєць) і зажадав від 9 торгових мереж і 30 птахофабрик знизити свої ціни.
Не вплинув на ціну молочної продукції, за твердженням Держстату, торговий конфлікт з Росією. У лютому ціни на сир і твердий сир взагалі не змінилися, а молоко подешевшало на 0,1%. "А зниження цін було - наприклад, півкілограма сиру коштували 23 грн, а тепер 18,6 грн. По молоку знижуються закупівельні ціни, але не роздрібні, - говорить директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка. - Якщо ж говорити про тверді сири, то склади заповнені, і в найближчі місяці, поки товар не розпродасться, ціни навряд чи зміняться".
Друге місце за темпами зниження цін зайняв цукор (-2,8%), який з початку року подешевшав на 5,1%, а за 4 місяці 2011 року втратив в ціні більш ніж 30%. Овочі та фрукти, здешевлення яких дозволяло в минулому році знизити інфляцію, знову почали дорожчати - в лютому на 1,4% і 5,2% відповідно. "Падіння цін на цукор має припинитися. Ціна овочів навесні буде залежати від імпорту, оскільки української продукції на складах мало через дефіцит потужностей з її зберігання", - відзначає глава Аграрного союзу України Геннадій Новиков. В інших групах продуктів харчування ціни коливалися в межах 0,5%. В цілому ж за останній рік продукти харчування подешевшали.
Серед інших складових інфляції варто відзначити здешевлення аудіо- і фототехніки (-0,4%), побутової техніки (-0,3%) і транспортних засобів (-0,2%), частку яких у споживчому кошику Держстат збільшив буквально два місяці тому. Тарифи на послуги ЖКГ зросли на 0,3%, а бензин подорожчав усього на 0,2%. Рішення мереж АЗС про підвищення цін на 1% буде враховано статистиками тільки в березні. "Вважаю, ціни виростуть дуже істотно. До кінця березня ціна 95-го бензину класу Євро-5 досягне 11 грн за літр, а дизель перетне позначку 10 грн - це буде підйом на 3% до цін лютого, - говорить директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. - Основних факторів підвищення два - ембарго США на закупівлю нафти в Ірані та підвищення акцизних зборів в Україні. Акцизи підвищилися на початку року, але був дуже великий рівень запасів на тлі слабкого попиту на паливо з боку автомобілістів. Тому ціни на бензин у роздробі коригуються поступово". Аналогічна ситуація з тютюном, акциз на який підвищено на 15%, - ціна сигарет в роздробі за два місяці зросла на 1,2%.
Враховуючи, що в березні-квітні 2011 року споживчі ціни зросли на 2,7%, збереження 0,2-відсоткових темпів зростання цін цієї весни дозволило б знизити середньорічну інфляцію до 1%. Проте експерти вважають цей сценарій малоймовірним.
"В березні-квітні можливі сезонні стрибки цін на продукти харчування, на які підвищується попит напередодні великих свят, але в цілому немає причин очікувати, що місячна інфляція може бути вище 1%, - говорить аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. - З урахуванням ситуації на світовому ринку існує дуже висока ймовірність того, що інфляція збережеться на низькому рівні як мінімум півроку". Схожа ситуація спостерігається в Росії, де ціни в лютому виросли на 0,4%, а середньорічна інфляція впала до 3,7%. На думку пані Головач, інфляція в річному зіставленні навесні повинна залишитися на рівні, близькому до 3%. На думку одного з експертів, низька інфляція буде використана урядом як аргумент для відсутності гострої необхідності в підвищенні соціальних виплат.
В'ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас