Інвестори знайшли вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори знайшли вихід

Фондовий ринок
796
У вівторок хвиля розпродажів цінних паперів захлеснула локальний ринок акцій вже з перших хвилин торгів. За підсумками дня індекс UX упав на 2,57%, хоча протягом дня падіння перевищувало 3%, але на психологічному рівні 1400 пунктів почалися купівлі. Закрившись на позначці 1406,58 пункту, індикатор виявився нижче рівня початку року майже на 3,6%. Вчорашнє падіння стало другим за масштабністю з початку 2012 року. Більше індекс UX втрачав тільки 10 лютого, коли був зафіксований обвал на 2,92%. Більш широкий індекс ПФТС опустився вчора на 1,19%, до 537,29 пункту.
Ситуація на глобальних майданчиках була ще гіршою. Так, індекс РТС обвалився на 4,3%, а ММВБ - на 3,9%, що стало найсильнішим зниженням на російському фондовому ринку за останні три місяці. Тиск на його індикатори зробили політичні фактори - силовий розгін акції опозиції в Москві, учасники якої протестували проти результатів президентських виборів. Те, що російська влада не має наміру йти шляхом лібералізації суспільного життя, може скоротити приплив іноземного капіталу в економіку держави.
Однак падали не тільки російські індекси. Провідні азіатські індикатори за підсумками сьогоднішніх торгів знизилися на 0,6-1,4%, європейські індекси втратили 2,8-3,2%. До середини торговельної сесії американські індекси падали в межах 1,5%. Занепокоєння інвесторів знову було викликане борговими проблемами Греції. За словами аналітика ІК "Альтана Капітал" Олександра Кушнарьова, трейдерів засмутила новина про те, що приватні кредитори готові брати участь в реструктуризації грецького боргу шляхом обміну боргових паперів лише на суму $40 млрд, що приблизно в п'ять разів менше загальної суми боргу Афін перед приватними інвесторами. "На цьому тлі помітно посилилися побоювання з приводу того, що Греція не впорається зі своїми зобов'язаннями і буде змушена оголосити дефолт, тим самим звівши нанівець всі старання європейського співтовариства у врегулюванні ситуації навколо боргів", - сказав аналітик. Греція винна приватному капіталу близько 206 млрд євро. Якщо до кінця дня 8 березня 66% приватних кредиторів Афін не дадуть повну згоду, угода з обміну бондів буде зірвана.
Для локальних гравців ситуація ускладнюється низькими обсягами торгів, які фіксуються вже кілька місяців і при цьому постійно знижуються. Обсяг коштів, зарезервованих під угоди на "Українській біржі", складає всього 92 млн грн, що майже на 10 млн грн менше, ніж у період новорічних свят, і в два рази менше в порівнянні з осінню 2011 року. "Є золоте правило: ринок роблять гроші. Немає грошей - немає зростання", - говорить керівник аналітичного департаменту ГК ТАСК Андрій Шевчишин. Драйвером припливу коштів, а значить і зростання, можуть стати стабілізація грошового ринку, зниження банківських депозитних ставок і зниження побоювань девальвації. Існують також малоймовірні фундаментальні фактори, які можуть зробити сприятливий вплив на ринок за рахунок переоцінки ризиків. "Перше - це досягнення домовленостей щодо ціни газу, що сприятливо позначиться на грошових потоках підприємств. Друге - це співпраця з МВФ або домовленості з РФ щодо Митного союзу. У випадку з МВФ мова йде про передумови до приходу західного капіталу, у випадку з Митним союзом - передумови для припливу капіталу з Росії", - вважає Шевчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас