Суд змовників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд змовників

Кримінал
863
Позиції екс-голови Держфінпослуг Василя Волги в прагненні довести в суді свою невинність в найгучнішому корупційному скандалі на фінансовому ринку поки залишаються хиткими. Його колишній помічник Олег Чернушенко вчора повідомив суду нові деталі, зокрема про спробу Волги узгодити дії всіх фігурантів справи. До того ж прокурори звинуватили Волгу в тому, що, перебуваючи в СІЗО, він чинить тиск на важливих свідків.
Під час чергового розгляду кримінальної справи N49-3099, ключовою особою якої виступає колишній глава Держфінпослуг, лідер партії "Союз лівих сил" Василь Волга, відкрилися раніше невідомі ні суду, ні громадськості деталі корупційного процесу. Вчора колишній помічник глави Держфінпослуг Олег Чернушенко, обвинувачений за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК ("пособництво в одержанні хабара в особливо великому розмірі"), відмовився від деяких свідчень, даних ним під час досудового слідства. У залі Шевченківського районного суду він заявив, що на попередніх допитах він "за вказівкою зверху говорив неправду". Однак розпитування Волги і одного з прокурорів продемонстрували, що мова йде про неточності в свідченнях, а також про факти, які Олег Чернушенко не повідомляв слідству.
Василю Волзі інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 368 ("замах на одержання хабара в особливо великому розмірі") і ч. 3 ст. 191 КК ("розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем"). Його підозрюють в отриманні хабара в розмірі $500 тис. за виведення тимчасової адміністрації з КС "Перше кредитне товариство".
За словами Чернушенка, 3 лютого 2011 року Василь Волга був першим, хто повідомив йому про затримання директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Віктора Адамовича. Під час тристоронньої зустрічі за участю ще одного обвинуваченого - директора департаменту юридичного забезпечення комісії Євгена Гантімурова - була вироблена єдина версія того, що сталося, і план подальших дій. За словами Олега Чернушенка, версія полягала в тому, що кошти виходили для рефінансування "Першого кредитного товариства". Під час допитів чиновники готувалися посилатися на ст. 63 Конституції України.
Василь Волга заявив клопотання про притягнення Олега Чернушенка до кримінальної відповідальності за дачу завідомо неправдивих свідчень, але суд відклав його розгляд до винесення вироку. Захист Василя Волги побачив у свідченнях Чернушенка "руку" державного обвинувачення. Адвокат Євген Солодко заявив клопотання про перевірку дзвінків мобільних телефонів Євгена Гантімурова і двох прокурорів, а також виписки з журналу відвідування прокуратури. Більше того, Солодко повідомив, що представники державного обвинувачення прослуховують його розмови з Василем Волгою в слідчому ізоляторі. "У мене немає доказів, оскільки туди заборонено проносити технічні прилади, але дещо зі сказаного сьогодні наводить на таку думку", - сказав він. Колегія суддів відхилила це засноване на припущеннях клопотання.
Ще один несподіваний факт повідомили представники прокуратури. Вони заявили, що, перебуваючи в камері, Василь Волга користується мобільним телефоном. Більше того, сторона звинувачення стверджує, що Волга нібито вів переговори про зняття з нього звинувачення з наступним виїздом до Італії та отримання громадянства цієї країни. За версією прокурорів, з телефону підозрюваного могли здійснюватися дзвінки з метою залякування осіб, які дають свідчення проти екс-чиновника. Звинувачення попросило суд звернутися в прокуратуру для вилучення телефону і фіксації дзвінків з нього.
Сторона захисту спробувала довести, що ця інформація не має відношення до даної справи. "Я сам в шоці", - відповів Василь Волга. Євген Солодко зауважив, що такими заявами прокурори намагаються домогтися тривалого утримання його підзахисного під вартою. Він нагадав, що на розрахунковий рахунок суду вже перерахована максимальна сума застави - 289 тис. грн, тому обвинувачі намагаються не допустити можливого звільнення Волги. Єдиним, хто підтвердив факти погроз з боку представників Василя Волги, був Віктор Адамович. "Я побоююся за своє життя, рідних і близьких", - сказав Адамович. Судді прислухалися до заяви звинувачення і направили в прокуратуру звернення з проханням перевірити викладені ним факти.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас