Наскільки вигідно вкладати гроші в інвестиційні монети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки вигідно вкладати гроші в інвестиційні монети

Валюта
880
В українських банках на цьому тижні з'явилася дебютна партія перших вітчизняних інвестиційних монет. Дело з'ясувало, наскільки вигідно вкладати гроші в монети і чим вони відрізняються від дорогоцінних металів. Фахівці стверджують, що монети коштують дорожче, але їх вартість може зростати швидше.
Вартість грама золота в злитках аналогічної монетам ваги (20-50 гр.) в Україні зараз коливається в межах 450-460 гривень. Монети коштують значно дорожче. Ціна інвестиційних монет вища від номінальної вартості золота в злитках в середньому на 25%.
Однак вкладення в монети - дисконт при продажу золота.
Оператори ринку говорять, що охочі вигідно продати монету, як правило, користуються послугами посередників в антикварних магазинах, нумізматів або самостійно продають на інтернет-аукціонах.
При цьому вони наводять як приклад пам'ятну монету до 20-річчя незалежності України, яка користується широкою популярністю у колекціонерів.
"Ця монета за рік після випуску подорожчала на 40%", - говорить Євген Савостін, керуючий відділенням банку "Фінанси та Кредит".
На думку адміністратора Асоціації нумізматів та колекціонерів України Сергія, який попросив не називати свого прізвища, стрибок цін на інвестиційні монети малоймовірний.
"У цих монет шаблонний дизайн, тому художньої цінності вони не становлять. Через те, що у них незаявлений тираж і кількість монет може бути збільшено, то і прогнозувати вартість через якийсь час складно", - говорить нумізмат.
При цьому експерти стверджують, що безумовною перевагою операцій з монетами є відсутність контролю та оподаткування. "Всі операції з дорогоцінними металами, вартістю менше 50 тисяч гривень, можна провести без посвідчення особи", - говорить фахівець з банку "Хрещатик".
Крім того, будь-які операції з інвестиційними монетами не обкладаються ПДВ та митним збором при перетині кордону. "Це зробить українські інвестиційні монети конкурентоспроможними відносно монет іноземних валют з дорогоцінних металів не тільки на внутрішньому ринку, але і на зовнішньому", - повідомили в Нацбанку.
Як повідомило джерело, банкіри ініціюють створення гарантій за внесками в золоті.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас