Чиновники придумали, як обійти заборону на купівлю дорогих машин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники придумали, як обійти заборону на купівлю дорогих машин

Казна та Політика
5799
Державні чиновники часто обходять заборону Кабінету міністрів на придбання дорогих автомобілів за бюджетні гроші.
Про це в коментарі газеті Сегодня заявив редактор проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов.
За його словами, найпоширеніший спосіб обійти заборону - взяти автомобіль в оренду. "Практично всі органи місцевого самоврядування мають власні автопарки. Щорічно облради, міськради укладають договори на транспортне обслуговування та оренду автомобілів з водіями. На цю статтю витрат спрямовуються суми з місцевих бюджетів значно більші, ніж на придбання нових автомобілів", - Ніколов.
Зовсім свіжий приклад - результат торгів, про який сказано в "Віснику держзакупівель": одеська комунальна організація уклала договір з одеським же комунальним підприємством на оренду автомобіля "Фольксваген Кадді" (обидві комунальні структури безпосередньо пов'язані з облрадою). Сума оренди - 294 571 гривень, хоча в автосалонах авто можна купити дешевше - за 160-200 тисяч гривень.
"У суму, зазначену в договорі, входить також зарплата водія, витрати на бензин, амортизація. До кінця року ми розраховуємо, що фактична сума витрат буде нижчою - близько 220 тисяч гривень", - сказав заступник голови комітету з конкурсних торгів облради Вадим Карпов.
Як пояснив прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко, існує ще одна постанова Кабміну, де прописані норми витрат з оренди майна. "У випадку, якщо ціни не вписуються в ці норми, КРУ проведе перевірку", - додав він.
У Кабміні також нагадали, що за купівлю або намір купити розкішне авто своїми місцями в минулому році поплатилися начальник Харківського держпідприємства "ТЕЦ-2 Есхар" (хотів купити BMW X5), начальник одного з управлінь Донецької міськради (купив Volkswagen Passat Limousine вартістю 324 тис. грн.). У лютому цього року посади позбулися директор і головбух лісництва Держпідприємства "Клесівське лісове господарство" за купівлю Toyota Camry вартістю 422 тис. грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас