Експерти назвали основні загрози демократії в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали основні загрози демократії в Україні

155
75% опитаних експертів вважають, що найбільш вагомими загрозами демократії в Україні є високий рівень корупції в Україні та відсутність громадського контролю за прийняттям політичних рішень.
Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного з 15 по 25 грудня 2011 р. Інститутом Горшеніна (Київ, Україна) спільно з "Українським журналом" (Прага, Чехія) та виданням Nowa Europa Wschodnia (Краків, Польща), про стан демократії в Україні і процесі її інтеграції в Євросоюз. До експертної групи увійшли 25 провідних українських вчених, фахівців у галузі економіки, культури, представники неурядових організацій. Результати опитування були оприлюднені сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна, повідомляє УНІАН.
Серед найбільших загроз демократії 70% експертів назвали адміністративний тиск на суди і низьку ефективність правової системи, 54% - інституційну слабкість опозиції, 45% - централізацію влади в Україні.
Також на відкрите переслідування опозиції і низьку взаємодію суб'єктів суспільства звернув увагу 41% експертів, 20% - на цензуру і контроль над ЗМІ.
16% експертів вказали на обмеження доступу до джерел інформації, а 6% - на відсутність вільних виборів, 4% - на обмеження свободи самовираження громадян. Відповідь "інше" на це питання дав кожен п'ятий експерт (20%).
Коментуючи результати опитування експертів, головний редактор "Українського журналу" Петро Андрусечко зазначив, що кожен четвертий опитаний вважає, що в Україні помітні "авторитарні" тенденції, а майже половина експертів, зокрема, вказують на "згортання демократії". За його словами, найбільшу стурбованість викликає відсутність в Україні незалежної судової системи. При цьому Андрусечко зазначив, що всього 14,3% експертів, оцінюючи стан демократії в Україні, приділили увагу справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас