Гучні слова: Янукович мимоволі дав старт передвиборній кампанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гучні слова: Янукович мимоволі дав старт передвиборній кампанії

2412
Президент Віктор Янукович своєрідно привітав жінок з 8 березня - дав кілька гучних соціальних обіцянок. Але, на думку експертів, цим обіцянкам не судилося бути виконаними, оскільки в бюджеті для цього немає коштів. А гучні слова гаранта експерти пояснюють парламентськими виборами, що наближаються.
Під час зустрічі з видатними жінками України напередодні 8 березня, президент Віктор Янукович дав три гучні обіцянки. По-перше, у жодному разі не погоджуватися на вимогу МВФ підняти тарифи на газ для населення. "Нам треба спочатку підняти доходи нашого населення, а потім піднімати ціни. Тому вимоги МВФ підняти на 50% ціну на газ для населення для нас є неприйнятними, ми на це не згодні і ніколи не погодимося", - підкреслив глава держави.
По-друге, збільшити соціальні виплати. З такою пропозицією гарант має намір звернутися до Кабінету міністрів на найближчому засіданні уряду - 7 березня.
І, по-третє, забезпечити українців доступним житлом. За словами Віктора Януковича, відповідна програма вже дозріла і зводиться вона до видачі дешевих кредитів. "Ми будемо видавати кредити громадянам на 10-15 років під дуже низькі відсоткові ставки, і будувати таке житло", - пообіцяв президент.
Ініціативи хороші, вважають експерти, але одна біда - ресурсів для їх реалізації в бюджеті немає, і найближчим часом вони не з'являться, враховуючи зовнішні зобов'язання України і згортання тієї ж програми співпраці з МВФ. Але вірять в те, що обіцянки, дані Віктором Януковичем, будуть виконані, тільки в Партії регіонів.
"Віктор Янукович жодного разу не відмовився від того, що говорив. Він глава виконавчої влади, глава держави і він відповідає за свої слова. Раз він це сказав, значить, він вважає, що це можливо зробити виходячи з нашого бюджету та економіки", - запевнив Фокус.ua заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.
Але експерти не поділяють оптимізму регіонала. "Це на 100% декларативні заяви. Ніхто не говорить, що уряд не буде щось робити, але не в тих масштабах, які потрібні суспільству. Спочатку потрібно вирішити проблему зростання ВВП і доходів населення, а потім можна говорити про вирішення соціальних потреб суспільства . У нас зростання ВВП - нуль. Ми взагалі потрапляємо в смугу загнивання, а не розвитку", - заявив Фокус.ua президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки України Володимир Лановий.
Такої ж думки дотримується і директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко. Він підкреслює, що збільшити соціальні витрати можна тільки в тому випадку, якщо бізнес добровільно візьме на себе частину соціальних зобов'язань.
"Я не бачу, за рахунок яких ресурсів країна може забезпечити виконання обіцянок, які дав Янукович. Що стосується ціни на газ, це, як відомо, одна з основних вимог МВФ і без неї Україні не вдасться отримати продовження фінансування по лінії Фонду. В України достатньо серйозний дисбаланс зовнішній. Якщо не кошти МВФ - доведеться шукати внутрішні резерви, це теж буде лягати на бюджет. Тому мені поки не ясно, як це поєднати. Мені бачиться, що розв'язати цей вузол можна тільки на основі добровільної згоди бізнесу на збільшення його соціальних зобов'язань", - пояснив Фокус.ua експерт.
Колишній міністр економіки, перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін і зовсім вважає підхід виконавчої влади до бюджетних витрат неправильним.
"Для того, щоб платити більше, треба взяти більше. Є два варіанти. Перший - податки підняти і себе коханих при цьому не образити. Ви уявляєте, щоб Янукович почав обкладати податком олігархів? Другий варіант - щось нове знайти. Той же податок на бездітність. Пройшла ідея обкласти податками провайдерів інтернету. Або потрібно змінити якимось чином структуру витрат бюджету. У 2012 році витрати на інвестиційні проекти, в порівнянні з 2009 роком, збільшені в шість разів. Можна сказати, що це здорово, але куди вони підуть і куди прийдуть, незрозуміло. Але я не впевнений, що Янукович буде різко скорочувати несоціальні витрати бюджету", - зазначив у коментарі Фокус.ua народний депутат.
Неоднозначно він оцінює і обіцянку президента з приводу будівництва доступного житла. Для цього, знову ж таки, немає коштів у бюджеті. Крім того, сама програма, запропонована гарантом, не може бути реалізована в принципі.
"Ще в 2005 році ми спробували створити модель фінансування будівництва для малозабезпечених сімей, де б частина відсотків покривалася за рахунок бюджету. І вийшло так: у нас формально черга в Києві складає близько 160 тисяч сімей. За величезних капіталовкладень - у 2005 році ми вважали, що це буде близько 10 млрд грн на рік, ми б за вісім років забезпечили б відсотків 20% з цієї черги. Тим більше, що, коли існує критерій відбору тих, кому житло потрібно, а кому - ні, у чиновників виникає спокуса когось зробити потрібним. Мені здається, що сам підхід неправильний", - підкреслив Сергій Терьохін.
Причина того, що Віктор Янукович дає свідомо нездійсненні обіцянки, проста, вважають політологи - це парламентські вибори, що наближаються. Таким чином глава держави намагається врятувати власний рейтинг і рейтинг Партії регіонів, що невблаганно падають.
"Два найбільші падіння рейтингу і Януковича, і уряду, були пов'язані з підвищенням тарифів. Є соціальна напруга, її фіксують всі соціальні опитування. Гроші МВФ важливі, але все добре в міру. А що стосується соціальних програм - тут є передвиборна логіка. Проблема в іншому. Де знайти гроші? Цим, мабуть, і займуться нові керівники фінансового блоку в уряді: Хорошковський, Колобов і новий міністр економіки", - розповів Фокус.ua директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
На вибори вказує і глава Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. І додає, що Віктор Янукович приміряє нову роль - соціального гаранта, раз з цим не може впоратися уряд.
"Поки люди живуть в тривозі з приводу того, що ціни на все підвищуються, і просвітку немає, зрозуміло, що хтось повинен їх втішити. Загалом "почути кожного". А друга причина - це вибори. З чим Партії регіонів йти на вибори? З другою державною мовою, з кульками Анти-НАТО? Все це відіграно і вже не працює. Не тільки ж розраховувати на адмінресурс, маніпуляції і політтехнології. Інших сильних витрат, крім соціальної мобілізації доходів бюджету, виплат пенсіонерам і бюджетникам перед виборами у Партії регіонів немає. І взагалі і досвід Росії багато в чому підкаже, що потрібно робити ставку на соціально залежних, бюджетників, на тих, кому можна трохи полегшити життя напередодні виборів", - зазначив у коментарі Фокус.ua політолог.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас