Аналітик: Спад на ринку нерухомості в Китаї вдарить по українській металургії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Спад на ринку нерухомості в Китаї вдарить по українській металургії

401
Низькі ціни на сталь вдарять по національних виробниках в основному через низьку конкурентоспроможність української металургійної промисловості, вважають аналітики Ерсте Банку.
Як зазначають аналітики, з моменту здобуття незалежності України металургія мала всі шанси до падіння, враховуючи відсутність підвищення економічної ефективності і якості продукції. "Зростаючі ціни на сталь дозволили багатьом українським заводам отримувати гарний прибуток без дорогих модернізацій. Висока вартість була викликана значним зростанням споживання сталі, головним чином у Китаї - найбільшому світовому виробнику і споживачі сталі - близько половини світового обсягу. Половина сталі в Китаї споживається будівельним сектором, який зараз має найбільші обсяги будівництва за всю історію людства", - коментує Мар'ян Заблоцький, аналітик Ерсте Банку.
Середні ціни на житло в Китаї не відрізняються від інших країн. Аналітики Ерсте Банку відзначають, що в деяких частинах ринку житла, зокрема у великих містах, існує значне завищення цін на нерухомість. Враховуючи величезні розміри будівництва - близько 20% від загальної площі, спад на ринку житла навіть в окремих районах Китаю матиме глобальні наслідки - відчутними вони будуть і в Україні, де 40% експорту і 25% ВВП припадає на чорну металургію. "Основною причиною сповільнення зростання ринку будівництва в Китаї є невдалі інвестиції, прибутковість яких не згенерує достатньо доходів для покриття витрат на кредити і відсотки по них, - пояснює експерт. - Невдалі інвестиції зазвичай пов'язані з низкою стимулів для нераціонального використання коштів, таких як корупція, спекуляція, державне втручання", - додає Заблоцький.
Аналітик пояснює, що понад 80% виробничих потужностей України побудовані більше 20 років тому, в той час як в Китаї більше 70% металургійних підприємств споруджені протягом останнього десятиліття. Мартенівські печі, які використовує українська металургійна промисловість, характеризуються значною енерговитратністю, що підвищує собівартість і, як наслідок, знижує конкурентоспроможність національної продукції. Ще одним фактором високої собівартості є екстенсивне використання природного газу в процесі виробництва. На тлі нестабільної ситуації з цінами на цей енергоносій в 2012 році, відмова від мартенів є стратегічно важливою. Крім того, відносно низька динаміка виробництва сталі в 2011 році частково викликана численними аваріями на заводах, також є наслідком нестачі інвестицій в модернізацію. "Існує мало прямого впливу на українські сталеливарні заводи з боку китайського ринку, але в умовах глобалізації ринку ціни на сталь падають по всьому світу, - говорить Заблоцький. - Китайські виробники сталі мають переваги в технологічності і економічній ефективності в порівнянні з українськими. У той же час Україна, як велика перевага, має власну залізну руду, а Китай її в основному імпортує. Україна входить до десятки найбільших виробників і експортерів металу в світі - понад 80% металопродукції експортується в країни Європи, Азії та Близького Сходу".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас