Експерт: Збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів призведе до зростання цін на пальне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів призведе до зростання цін на пальне

Енергетика
180
Після зупинки Лисичанського НПЗ (ПрАТ "ЛИНІК", Луганська обл.) український ринок стане майже на 80% залежним від імпорту, що може призвести до зростання цін на АЗС, вважає керівник центру "Енергобізнес" Олексій Чернявський.
За його даними, частка імпорту на українському ринку бензинів і дизпального в перші два місяці 2012 року склала близько 65% (майже на 20% більше, ніж у січні-лютому 2011 року), частка Лисичанського НПЗ - близько 11%.
"Після зупинки ЛІНІКа, виробниками нафтопродуктів в Україні фактично залишаються лише Кременчуцький НПЗ (ПАТ "Укртатнафта", Полтавська обл.) та Шебелинський ГПЗ (Харківська обл.), частка яких недостатня для балансування цін на ринку. Висока залежність від імпортних поставок з Митного союзу при відсутності конкуренції з боку вітчизняної нафтопереробки досить швидко призведе до зростання цін на АЗС", - заявив експерт.
За його прогнозами, ринок відчує відсутність поставок Лисичанського НПЗ до кінця квітня, оскільки процес зупинки обладнання займає деякий час, крім того, на заводі є залишки сировини для переробки.
Чернявський зазначив, що більша частина ресурсу Кременчуцького НПЗ йде на забезпечення дрібнооптових збутових підприємств і мережі АЗС, що входять в структуру групи "Приват", а також за прямими контрактами з кінцевими промисловими споживачами. Водночас, на думку експерта, ресурс Шебелинського ГПЗ значно поступається за якістю нафтопродуктів, вироблених ЛІНІК і "Укртатнафтою", а також імпортного пального.
У ситуації, що склалася, очікується гострий дефіцит якісних нафтопродуктів (в першу чергу високооктанових бензинів), доступних у вільному оптовому продажу, вважає Чернявський.
"Бензин і дизпальне вже зараз можуть коштувати, відповідно, 11,3 і 10,5 грн за літр. Враховуючи домовленості нафтотрейдерів з експертно-аналітичною групою при Кабміні про плавне зростання цін в березні, в найближчий тиждень вартість нафтопродуктів зросте орієнтовно на 10-20 коп./літр", - прогнозує аналітик.
Він підкреслює, що збільшення залежності України від імпорту нафтопродуктів робить паливний ринок країни більш волатильним і чутливим до змін цін на нафту і нафтопродукти в Європі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас