В ПР вже хочуть перенести вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ПР вже хочуть перенести вибори

6480
Народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов вважає, що парламентські вибори в Україні краще було б провести влітку.
Як повідомляли УНІАН в Інституті Горшеніна, про це Лук'янов сказав, коментуючи результати опитування народних депутатів, проведеного інститутом, в якому 88,4% респондентів висловилися за проведення наступних парламентських виборів в жовтні 2012 року, а 7,5% опитаних - за синхронізацію виборів з президентськими в 2015 році.
На думку Лук'янова, було б добре, якби парламентські вибори відбулися в Україні раніше жовтня 2012 року.
"Я розумію, що в березні вони вже не пройдуть, але якби вони пройшли, скажімо, в кінці літа, то було б тільки краще. Бюджетний процес у нас якраз припадає саме на виборчу кампанію. Якщо попередній склад парламенту не прийме бюджет, то новий парламент вчасно бюджет навряд чи зможе прийняти. А затримка бюджетного процесу веде до того, що не буде ніяких капітальних витрат протягом першого кварталу. Відсутність державних видатків за програмами розвитку негативно впливає на економічне зростання", - сказав він.
Коментуючи дані опитування про те, що 39,4% народних депутатів ще не визначилися, чи будуть вони брати участь у наступних парламентських виборах, при цьому 88,4% опитаних висловлюються за проведення наступних виборів у жовтні 2012 року, Лук'янов висловив думку , що багато народних депутатів ще не визначилися зі своєю участю в майбутніх парламентських виборах, оскільки до дня голосування ще досить багато часу. "Це спростовує той міф, що у депутата в голові тільки вибори. До виборів ще досить далеко, і багато хто зайнятий більше своєю роботою в комітетах і у Верховній Раді. Я думаю, що ті, хто працює в округах, більше розуміють, що ті питання, які сьогодні ставлять їхні виборці, визначать їхню подальшу долю на дільниці. А ті депутати, які не сфокусувалися на дільниці, не визначили - треба це їм чи не треба - менше сфокусовані на продовженні своєї роботи у Верховній Раді", - вважає Лук'янов.
Народний депутат від Комуністичної партії України Олександр Голуб пов'язує таку невизначеність депутатів з участю у виборах з тим, що окрім політичного протистояння між різними політичними силами існує політичне протистояння між різними угрупованнями всередині цих політичних сил. "Це накладає невизначеність на дії тих чи інших народних депутатів", - вважає Голуб.
На його думку, той факт, що більшість народних депутатів ще не визначилися зі своєю участю в майбутніх парламентських виборах, також пов'язаний із законодавчою невизначеністю. "Є звернення до Конституційного Суду, і невідома остаточна доля закону, що розділяє одночасне балотування за списками і за округом. Саме ця норма сьогодні стримує народних депутатів від прийняття остаточного рішення. Крім того, деякі колеги, напевно, ще не знають про те, які будуть внутріпартійні розклади. У першу чергу, безумовно, це стосується великих фракцій, таких як Партія регіонів чи БЮТ", - вважає Голуб.
При цьому він зазначив, що парламентські вибори повинні відбутися восени 2012 року. "Цілком очевидно, що у партії влади немає можливості пролонгувати термін цього парламенту з тим, щоб він був достатньо легітимним і визнаний громадськістю. Мені сьогодні важко уявити якісь надзвичайні події, які могли б відкласти ці вибори до 2015 року. Хоча ми пам'ятаємо, що Президент не раз висловлював ідею про те, що він не проти поєднання президентських і парламентських виборів", - сказав Голуб.
Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань вважає, що більшість народних депутатів хотіли б йти на майбутні парламентські вибори за партійними списками. "Але ми розуміємо, що з п'ятивідсотковим бар'єром частина маленьких партій просто "пролітає", а зі списками більших партій - невідомо, чи візьмуть їх туди. Також невідомо, яка буде остаточна конфігурація на виборах, кого великі партії будуть включати в свої партійні списки. Крім того, народні депутати чекають на рішення Конституційного Суду - чи можна одночасно балотуватися за мажоритарними округами і за партійними списками", - сказав політолог.
На його думку, на сьогоднішній день роль парламенту при прийнятті важливих для країни рішень знівельована. "Про що ж думали, коли подавали звернення до Конституційного Суду? Звичайно, в нинішній ситуації парламент просто зведений до рівня органу, який штампує рішення, які приймають на Банковій. Якійсь частині депутатів це вигідно. Тому що дуже зручно, коли тобі не потрібно думати - голосуєш так, як махнула рука Чечетова.
З іншого боку, очевидно, що для людей активних і думаючих, які серед депутатів все-таки є, очевидно, що не можна не розуміти ту роль, в якій опинився парламент. Ось у Франції - домінуюча роль президента, але уряд формується за результатами парламентських виборів. І він (уряд) несе парламентську відповідальність, парламент може відправити уряд у відставку. Можливості Президента для того, щоб тиснути на уряд, знімати міністрів чи навіть прем'єр-міністра, обмежені. У нас це не так", - зазначив Гарань.
При цьому він негативно оцінив те, що серед народних депутатів знайшлися ті, хто підтримує перенесення парламентських виборів на більш віддалений час, ніж жовтень 2012 року. "Будь-яка розсудлива людина не може підтримати перенесення на 2015 рік. Тому що це просто відкрита диктатура. Більшість депутатів, принаймні, формально, погоджується з тим, що так робити не можна. Але ось ті, хто так не вважає - це жахливо, що у нас є депутати, які можуть думати таким чином", - сказав експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас