Платина залишилася за бортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платина залишилася за бортом

Банківські метали
854
З початку поточного року, за даними Національного банку України, ціна платини піднялася на 26,5% і станом на 1 березня 2012 р. склала 14280,22 грн. за тройську унцію.
Таке зростання вартості дорогоцінного металу викликане новинами з ПАР - 20 січня на одній з найбільших копалень у світі з видобутку платини Rustenburg, що належить Південноафриканській гірничодобувній компанії Impala Platinum, почався страйк 5 тис. працівників.
Втім, як зазначають експерти, це не єдина причина поліпшення перспектив ринку платини в цьому році. "Останнім часом деякі великі виробники зіткнулися з проблемою поставок платини з родовищ, що створило тиск на ринок. Однак поки ринок має надлишок цього металу, що знижує ймовірність ралі", - говорить директор компанії "Да Вінчі АГ" Анатолій Баронін. Одночасно, за його словами, швидкого відновлення обсягів поставок з боку найбільших світових виробників найближчим часом не передбачається, а значить ціни, швидше за все, продовжать рости.
Крім того, стрімке зростання цін на золото (які обігнали платину, незважаючи на її традиційно більш дорогий і рідкісний статус) змусив інвесторів шукати альтернативу і підвищувати попит на інші банківські метали, в тому числі - і на платину.
Втім, це лише світовий тренд. Україна ж перебуває у фарватері світових процесів, не маючи при цьому розвиненого ринку платини - попит на цей благородний метал залишається незначним. На думку начальника відділу операцій з банківськими металами Єврогазбанку Максима Прекрасного, у нас платина не настільки затребувана, як у європейських і азіатських країнах, через дефіцит компаній, які широко використовують її у своєму виробництві. Тому цілком логічно, що основний попит на метал концентрується в країнах, де є виробництва з використанням цього металу.
В Україні попит теоретично могла б підтримати ювелірна галузь, але вона поки зволікає, зауважує заступник начальника управління неторгових і касових операцій ПУМБ Максим Салутін. Що прямо відбивається в співвідношенні дорогоцінних металів на прилавках магазинів - воно дуже консервативне: 90% - золото, 9% - срібло і лише 1% - вироби з вмістом платини. "Звичайно, якщо клієнт проявить інтерес до платини, банк готовий завезти її в Україну. Проте мінімально можливий обсяг партії - 10 кг, і його може замовити далеко не кожен виробник ювелірних виробів", - говорить він.
У світовому масштабі залежність дорогоцінного металу від промислового попиту найбільш чітко простежувалася у другому півріччі 2008 р., коли сповільнення зростання економіки призвело до майже триразового падіння цін на платину. Для порівняння: тоді ж золото впало лише на 25%.
"В Україні немає споживчого попиту на платину, відповідно - вітчизняні банки завозять цей метал в незначних обсягах", - уточнив Максим Прекрасний. На низьку популярність платини в Україні, за словами банкіра, також впливає завищена маржа при купівлі та продажу даного металу. В деяких випадках вона сягає 40%. Сьогодні цей метал - швидше технічний, ніж фінансовий інструмент для українських споживачів.
Як зазначають фахівці "ВТБ Банку" (Україна), інвестори не розглядають дорогоцінний метал як об'єкт інвестування ще й тому, що ринок платини, в порівнянні з ринком золота, має велику волатильність. Так, за інформацією банку, незважаючи на те, що платина з початку 2012 р. дійсно зросла з $1400 до $1700 за унцію, за підсумками 2011 р. вона подешевшала з $1770 до $1370 за унцію.
За очікуваннями експертів, в Україні інтерес до платини навряд чи сформується. "Ситуація на внутрішньому ринку навряд чи буде сприяти зміні інструментів і механізмів інвестування. Тому збережеться попит на консервативні інструменти (наприклад, золото)", - говорить Анатолій Баронін. Однак, на відміну від золота, додає він, платина є в першу чергу рідкісним високотехнологічним металом, який залишається недооціненим.
"Ринок платини залишається неліквідним. І швидше за все, ситуація не зміниться. Принаймні, не за нашого життя", - констатує керуючий активами КУА Concord Asset Management Денис Костюк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас