Вчені припустили у бактерій здатність до спілкування та об'єднання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені припустили у бактерій здатність до спілкування та об'єднання

55
Дослідники з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, США, дійшли висновку, що бактерії вміють спілкуватися і навіть об'єднуватися.
Такі висновки вчені зробили в процесі спостережень за поведінкою уропатогенних кишкових паличок, пише ИТАР-ТАСС. Вчені на чолі з Крістофером Хейзом припускають навіть, що контакт може бути необхідний одноклітинним для виконання певних функцій.
Вчені звернули увагу на те, що якийсь інгібітор росту - CDI, сенс існування якого вони спочатку бачили лише в знищенні інших бактерій, насправді атакує лише мікроорганізми, що володіють певним ферментом. За образним порівнянням Хейза, виходило, ніби клітина-агресор запитує у клітини-мішені "дозволу" її атакувати.
"Тепер ми вважаємо, що ця система запускається не тільки через те, що одні клітини прагнуть знищувати інші. Наші результати вказують на те, що ці клітини можуть використовувати CDI для "братнього" спілкування та об'єднання з метою спільної роботи - наприклад, щодо формування біоплівки, що надає бактеріям велику силу і підвищує їх шанси на виживання", - говорить учений.
Хоча в даному конкретному випадку досліджувалися тільки УКП, Хейз вважає, що його робота може застосовуватися і до інших патогенів, включаючи збудники менінгіту і чуми. Його співавтор Девід Лоу каже, що отримані результати носять "потенційно проривний" характер.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас