Банки США виступають проти розкриття додаткової інформації стрес-тестів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки США виступають проти розкриття додаткової інформації стрес-тестів

179
Провідні банки США просять ФРС не посилювати вимоги до інформації, яка повинна бути розкрита перед громадськістю за результатами стрес-тестів, які їх чекають цього року. Фінансові інститути побоюються, що надмірна відкритість зашкодить галузі, що і без того сильно постраждала в минулому році.
Нинішні стрес-тести стануть першими в США з 2009 р. За даними The Wall Street Journal, регулятор вже на наступному тижні має намір розповісти, яка інформація про банки буде розкрита за їх підсумками. Судячи з усього, список параметрів буде значно розширено. Напередодні цього в лютому лобістська група гігантів галузі, включаючи JP Morgan Chase, Bank of America і Wells Fargo, заявила в листі до регулятора, що надання додаткової інформації громадськості "може мати непередбачувані негативні наслідки для компаній і американських фінансових ринків". Більше того, деякі банки погрожують опублікувати власні калькуляції, якщо розрахунки ФРС їх не влаштують.
У банків є підстави для побоювань. В минулому році їм довелося боротися з низькими відсотковими ставками, невисоким зростанням і новими правилами роботи, які привели до помітного падіння доходів галузі - вдруге за 74 роки. Не останню роль в цьому падінні зіграла і європейська боргова криза. Згідно з даними Fitch (на кінець вересня 2011 р.), шість найбільших американських банків були власниками облігацій проблемних країн Старого Світу як мінімум на 50 млрд євро. В результаті акції найбільших банків впали в 2011 р. на 58%. Незважаючи на настільки гнітючі підсумки минулого року, банки мають намір зробити вигляд, що у них все непогано і переконати в цьому інвесторів, збільшивши дивіденди і зворотний викуп акцій. Але для цього їм необхідно успішно здати стрес-тести. Погані результати тестів негативно позначаться на настроях ринків.
ФРС, проте, не поспішає йти на поводу в банків. Жорсткість правил йому нав’язує закон Додда-Френка, схвалений в 2010 р. "Розкриття результатів стрес-тестів дозволяє інвесторам та іншим контрагентам краще зрозуміти профіль кожної установи", - заявив ще в листопаді керуючий ФРС Даніел Тарулло. Поки, правда, банки боялися "привидів" - регулятор до недавніх пір все ніяк не міг вирішити остаточно, яка ж додаткова інформація підлягає розкриттю. При цьому ФРС намагається не надто залякувати банки, обіцяючи їм не публікувати інформацію, яка могла б зіграти на руку конкурентам.
На думку аналітиків, збільшення відкритості банків, в першу чергу, на руку самим фінансовим інститутам. "З одного боку, в 2009 р. стрес-тести виявилися ефективними, вони дозволили банкам набратися сил для залучення капіталу і відновити довіру до сектора. З іншого боку, підвищення прозорості може забезпечити ще кращий результат. Більш детальна інформація про перспективи тих чи інших інститутів може зменшити невизначеність на ринках і зробити їх більш привабливими для інвесторів", - розповів аналітик EIU Стівен Леслі. За його словами, почасти в суперечці між фінансовою галуззю і ФРС винні самі банки, чиє керівництво лише критикує ініціативи регуляторів, але не вносить жодних власних пропозицій.
Нагадаємо, ФРС США в ніч на середу 21 грудня озвучила загальний план посилення вимог до найбільших американських банків у спробі зміцнити фінансову систему проти майбутніх криз.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас