Ліхтенштейну загрожує криза монархії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліхтенштейну загрожує криза монархії

Казна та Політика
449
В Ліхтенштейні широко обговорюється народна ініціатива, згідно з якою князь може втратити право вето на результати всенародних референдумів. Голосування з питання про право вето може привести до кризи в країні і навіть переходу від конституційної монархії до республіки, повідомляє Handelsblatt з посиланням на експертів.
"Це суперечить принципам демократії, а також заявам самого глави держави, який неодноразово підкреслював, що приймати остаточне рішення завжди повинен народ і що демократію слід постійно зміцнювати", - підкреслюють активісти руху. Існування княжого права вето зводить значення всенародних референдумів до рівня пересічних опитувань громадської думки, вважає політолог з Liechtenstein Institute Вільфрід Марксер. Закріплене нинішньою Конституцією домінуюче становище в суспільстві княжого сімейства експерт характеризує як "примусовий шлюб демократії і монархії". Адже ухвалені закони вимагають затвердження як народними представниками в особі парламенту, так і згоди з боку князя Ліхтенштейну.
Проте розлучатися з привілеями глава князівського дому Ханс-Адам II не збирається. Днями він відправив в парламент спадкоємного принца Алоїза зі свого роду ультиматумом: якщо народні обранці підтримають громадянську ініціативу, то сімейство має намір взагалі розпрощатися з політикою. Таким чином, Ліхтенштейну загрожує перетворення з конституційної монархії на республіку.
Втім, ніяких жорстких заяв у стінах парламенту принц в результаті не зробив. Династія готова брати на себе політичну відповідальність тільки в тому випадку, якщо князь Ліхтенштейну буде володіти "необхідними для цього з точки зору династії політичними інструментами". Навіть одне лише обмеження права вето, попередив спадкоємний принц, "принципово змінило б державний устрій, що успішно функціонував до сих пір".
На думку Марксера, жорстка позиція княжого дому перетворює голосування з питання про право вето на результати референдумів на голосування про збереження в країні монархії. Таким чином, якщо тепер парламентарії підтримають громадянську ініціативу, то автоматично це означатиме настання в Ліхтенштейні державної кризи.
З нерозумінням сприйняли заяви правлячої династії і прихильники громадянської ініціативи. "Ми ж не хочемо повалити монархію, а лише виступаємо за те, щоб останнє слово залишалося за народом", - заявив офіційний представник руху. При цьому він нагадав, що і без урахування свого права вето на референдуми князь Ліхтенштейну Ханс-Адам II має у своєму розпорядженні унікальну для Європи владу. Так, без надання будь-яких пояснень він може звільнити Кабінет міністрів і розпустити парламент, а також, оголосивши надзвичайний стан, управляти країною безпосередньо.
Нинішню широту повноважень князівська династія забезпечила собі під час внесення в 2003 р. змін до Конституції. Саме тоді князь Ліхтенштейну доповнив основний закон положенням, яке закріпило ситуацію, коли "так" на підтримку Конституції одночасно означає і "так" на підтримку династії. Під час референдуму за новою Конституцією жителі Ліхтенштейну двома третинами голосів підтримали внесення цих поправок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас