Понад мільйон українців офіційно отримують менше мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Понад мільйон українців офіційно отримують менше мінімальної зарплати

Казна та Політика
213
На кінець минулого року 700 тисяч осіб в Україні отримували зарплату в межах мінімальної зарплати, а 1,3 мільйона - ще менше. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів директор Департаменту надходження доходів Пенсійного фонду Василь Литвиненко.
За його словами, легальну зарплату, яка перевищує 18,2 тисячі гривень, отримують лише 100 тисяч українців.
У Пенсійному фонді також розповіли, що передбачений законом "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" максимум, з якого проводяться відрахування до загальнообов'язкових державних фондів, має на меті обмежити виплату надвисоких пенсій.
"Справді, є максимальна сума, після якої відрахування не беруться. Така "стеля" визначена законом і не може перевищувати 17 прожиткових мінімумів для працездатного населення. Тобто, на сьогодні максимальна сума, з якої сплачуються внески, становить 18 241 гривню", - сказав Литвиненко.
За його словами, мова йде не про поблажливе ставлення до статків "товстосумів" - таким чином, встановлені "запобіжники" для видаткової частини бюджету ПФ.
"Якщо всю зарплату обкладати податками, то треба, відповідно, платити і надвисокі пенсії. Адже за нині чинним законодавством розмір виплат людині залежить від сум сплаченого внеску", - сказав директор департаменту ПФ.
Крім того, нагадав чиновник, існує ще й добровільне пенсійне забезпечення. Тобто, завдяки розгалуженій системі недержавних пенсійних фондів людина зможе формувати свою пенсію з двох джерел - солідарної та недержавної систем.
Разом з тим директор департаменту ПФ підкреслив: піднімаючи "стелю" вище 17 прожиткових мінімумів, "ми ризикуємо натрапити на зворотний ефект - тінізацію зарплати".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас