Нерухомість пересувають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість пересувають

Нерухомість
1247
На минулому тижні депутати Партії регіонів Юрій Мірошниченко і Андрій Пінчук подали в парламент законопроект N10140, яким запропонували переглянути реформу сфери нерухомості. Чинний зараз закон "Про реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначає, що з 1 січня 2013 року держпідприємство Мін'юсту стає адміністратором Державного реєстру прав (Укрдержреєстр), що реєстру права на нерухоме майно (земельні ділянки і будівлі на них) та їх обтяження. Укрдержреєстр повинен отримати ці функції і від БТІ, і від Держзему. "Зрозуміло, що майбутня зміна правил гри не може задовольнити Держзем, якому загрожує втрата значної частини повноважень", - пояснює голова комітету з питань права Українського клубу нерухомості Владислав Кисіль.
Запропоновані поправки дозволять Мін'юсту реєструвати тільки права на будівлі, споруди, квартири та будинки, тоді як Держзем збереже повноваження з реєстрації прав на земельні ділянки (право власності, оренда, сервітут, суперфіцій та інші обтяження). "Законопроект є кроком назад у процесі реформування системи реєстрації прав на нерухомість", - вважає партнер юрфірми Beiten Burkhardt Олексій Фелів. Більше того, створюється нова проблема, оскільки відомості в держреєстрі повинні відповідати даним реєстраційної справи (для землі - Поземельної книги), що містить записи про права на нерухоме майно. У разі їх невідповідності пріоритетними вважаються дані реєстраційної справи. "Якщо ви отримали витяг з реєстру, це ще не означає, що у вас є підтвердження зазначених там прав, оскільки може виявитися, що в Поземельній книзі міститься інша інформація, і саме вона буде мати перевагу", - попереджає Фелів.
Але в документі є і продуктивні ідеї. Стане можливим зареєструвати обтяження на землю чи будинок не тільки за їх місцезнаходженням - наприклад, можна буде, перебуваючи в Києві, накласти арешт на продаж землі в Криму. У земельної ділянки залишиться тільки один номер - кадастровий, що скасовує необхідність присвоєння йому реєстраційного номера. "Це добре, але ж реєстрів все одно два, і кадастрові реєстратори просто будуть передавати кадастрові номери в Мінюст", - говорить партнер юридичної фірми "Лексфор" Юрій Семенюк. Також вводяться адміністративні штрафи до 850 грн за порушення термінів реєстрації. "Це суттєва сума, враховуючи невисокий рівень зарплати держслужбовців середньої ланки", - вважає він. Запропоновано також скасувати чинний до 2020 року перехідний період з ведення земельного кадастру Києва. "Складається, однак, враження, що ці незначні зміни пропонуються з однією метою - створити позитивне враження про законопроект в цілому", - упевнений Фелів.
Співавтор законопроекту Андрій Пінчук запевняє, що мета документа - спростити реєстрацію для простих людей, уникнути збільшення кількості держслужбовців, подорожчання реєстраційних процедур та бюджетних витрат. Він пояснює поділ повноважень відомств коротко: "Щоб не було дублювання функцій, адже в будь-якому випадку кадастр буде вести Держзем". Пінчук також зазначив, що провів консультації зі співробітниками Мін'юсту та Держзему і готовий до доопрацювання законопроекту з урахуванням зауважень.
У Мін'юсті повідомили, що не мають наміру коментувати чергову лобістську ініціативу депутатів, поки вона не буде схвалена профільним комітетом Ради. Співрозмовник в Держземі оцінив законопроект лише неофіційно, зазначивши, що позбавлення відомства з 2013 року права на реєстрацію землі створить певні складності. "Ми б реєстрували землю в кадастрі, а Мін'юст - в реєстрі майнових прав. Виходило б дублювання, і люди ходили б по другому колу", - говорить співрозмовник.
Конкуренцію документу складе проект закону, який готує парламентська робоча група, зазначає заступник голови комітету з питань економічної політики Юрій Воропаєв. За його словами, проблему створив Мін'юст, який не встиг вчасно провести реформу. Він вважає, що розділяти функції обліку прав між різними відомствами нераціонально. "Я як і раніше вважаю, що цю правову функцію має виконувати Мін'юст", - заявляє депутат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас