Ненька-облігація. Мінфін пропонує українцям альтернативу депозитам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ненька-облігація. Мінфін пропонує українцям альтернативу депозитам

Казна та Політика
2076
Для покриття бюджетного дефіциту потрібні кошти населення. Влада має намір скласти конкуренцію банківським депозитам за допомогою держоблігацій
Щоб будувати нові заводи, Радянський Союз частенько позичав гроші у своїх громадян. Старше покоління українців прекрасно пам'ятає плакати, що оголошували про підписку на облігації для будівництва БАМу, Магнітки і ДніпроГЕСу. Нинішній уряд нічого такого будувати не збирається, але вважає, що гасло "Купуйте державні облігації" може виявитися привабливим не тільки для колишніх комсомольців, а й для покоління гаджетоманів.
До ідеї позик у населення уряд підштовхнули побоювання з приводу того, що отримати гроші для покриття бюджетного дефіциту звичним шляхом - у великих іноземних і вітчизняних позичальників - не вдасться. Міністерство фінансів планувало залучити в 2012 році на зовнішньому ринку 37,5 млрд грн., а на внутрішньому - 61 млрд грн. Але через проблеми в єврозоні та впертість МВФ ці надії виявилися нездійсненними. "Я вважаю, що на зовнішніх ринках уряду вдасться позичити трохи більше 10 мільярдів гривень, а значить, доведеться "добирати" на внутрішньому", - говорить аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Але зараз довіра великих внутрішніх інвесторів до влади - фактор непередбачуваний. Так що допомогти уряду пережити важкі часи могли б кошти, які населення зберігає "під матрацами", а це близько 150 млрд грн. і $50-80 млрд, підрахувала директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук. У першу чергу Кабмін розраховує на доларову складову цих запасів. "Люди не вірять гривні, і ніхто не захоче купувати гривневі державні папери", - упевнений аналітик Dragon Capital Сергій Фурса. Тому НБУ і Мінфін мають намір продавати населенню облігації, прив'язані до долара. І запропонувати за ними прибутковість вищу від ставок за валютними депозитами.
Тепер залишилося вирішити, як продавати ці папери, щоб народ їх купував.
Поки не для бідних
Перші держоблігації з'явилися в Україні в 1995 р. Уряд тих років теж спробував продавати їх фізособам. "Їх дохідність була дуже високою - 120% річних у валюті, - розповідає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Держава виплатила весь належний дохід, але масово скуповувати папери не почали".
У 2009 р. українцям запропонували гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). "Але поки банківський гривневий депозит має схожу дохідність, не обкладається податком, гарантується фондом гарантування внесків і є більш зрозумілим продуктом, конкурувати з ним складно", - пояснює непопулярність паперів начальник служби інвестиційного бізнесу УкрСиббанку BNP Paribas Group Оксана Шведа.
Ставка пропонованих трирічних доларових ОВДП - близько 9%, трохи більше, ніж у доларових депозитів на такий же термін, - 7,5-8,2%, за оцінками Простобанк консалтинг. Приблизно рівні ставки і у гривневих депозитів і облігацій.
Зараз мінімальна ціна облігації - $1000, і для її придбання треба відкривати спеціальний рахунок для зберігання цінних паперів, з якого потім доведеться виводити кошти на звичайний рахунок. Якщо радянські або царські облігації були цінними паперами на пред'явника, які можна було зберігати в скрині, передавати без переоформлення або продажу, то нинішні облігації, як правило, існують в електронному вигляді.
В результаті, щоб купити цінні папери, потрібно буде викласти 100 грн. за відкриття і ще 50-100 грн. за щомісячне обслуговування рахунку, плюс комісія за проведення операцій списання і зарахування паперів на рахунок. "Також при купівлі-продажу ОВДП, можливо, доведеться заплатити за послуги профучасникам ринку цінних паперів", - відзначає директор департаменту фінансових ринків АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
Через всі ці комісії і складнощі невелику суму в гривнях або валюті набагато простіше помістити на звичайний депозит.
З іншого боку, при вкладенні великої суми, від $50 тисяч, різниця в ставці з банківським депозитом стає істотною. "До того ж, купивши ОВДП зараз, фізособа в разі зниження відсоткових ставок може продати свої облігації і крім відсоткового доходу отримати торговий, що збільшить прибутковість його вкладень", - говорить Бондар. І ще один бонус: якщо за депозитами держгарантія обмежена сумою 150 тисяч грн., вкладення в облігації гарантуються державою повністю.
Зробіть нам зручно
Банкам, в принципі, вигідно продавати держоблігації саме через комісії. Але, за словами голови правління Райффайзен Банк Аваль Володимира Лавренчука, ОВДП будуть відволікати гроші від традиційних депозитів. В умовах дефіциту ліквідності банкам і самим потрібні кошти населення.
Зараз продавати ОВДП можуть шістнадцять банків: два державні - Ощадбанк і Укрексімбанк, а також найбільші приватні, серед яких Райффайзен Банк Аваль, Erste, Укргазбанк, УкрСиббанк, OTP, ВТБ, ING. Але жоден з них поки не продає цінні папери населенню. До того як почати торгувати, банкам доведеться витратитися - кожне відділення потрібно буде зареєструвати в Держкомісії з цінних паперів як учасника ринку цінних паперів, хоча б один співробітник повинен буде отримати сертифікат, крім того, знадобиться програмне забезпечення. За підрахунками Мінфіну, витрати банку на одне відділення можуть досягти 20 тисяч грн.
Є й інші складнощі. Відсоткові доходи за ОВДП не обкладаються податком, але торговий дохід фізосіб від держпаперів підпадає під оподаткування за стандартною ставкою, і хоча вона незначна, це створює додаткові проблеми з розрахунками.
Крім іншого, потрібно вирішити питання, як фізособи будуть купувати валютні ОВДП. "Якщо єдиним засобом розрахунку в країні є гривня, то впроваджувати механізм, за яким фізособа з тисячею доларів йде обмінювати валюту на гривню, потім за гривню купує валютну ОВДП, щоб потім наприкінці отримати погашення паперу та відсотки у валюті, нерозумно", - вважає заступник голови правління VAB Банку Сергій Борисов. Він вважає, що потрібно дати людям можливість купувати цінні папери за валюту безпосередньо.
А Павло Крапівін, заступник голови правління банку "Контракт", пропонує зробити папери документарними на пред'явника, як за радянської або царської влади, це напевно підвищить їх популярність і позбавить покупців від зайвих витрат і бюрократії. Зацікавлені в залученні грошей населення уряд і НБУ готові йти назустріч побажанням банків. Під час круглого столу "Валютні облігації для населення: переваги та недоліки запропонованих інструментів" Галина Пахачук з Мінфіну заявила, що уряд планує забезпечити розширення мережі, через яку можна буде купувати папери, а також знизити їх номінал до $500. За її словами, обговорюється і випуск облігацій в паперовому вигляді, що дозволить покупцям, як і раніше, зберігати гроші під матрацом, тільки вже у вигляді держпаперів, що приносять дохід.
"Після того як у нас були проблеми з поверненням депозиту, ми з чоловіком не готові зберігати гроші в банку, - каже київський підприємець Леся Чернова, яка зараз шукає спосіб зберегти заощадження. - З іншого боку, просто збирати їх вдома нерозумно - інфляція. Так що я обов'язково купила б цінні держпапери".
Гра-п'ятиходівка
Що потрібно зробити, щоб стати власником ОВДП
Відкрити рахунок в цінних паперах в уповноваженого зберігача - банку
Визначити обсяг, термін і дохідність ОВДП
Оформити заявку на купівлю з чітким зазначенням усіх параметрів
Покласти гроші на свій поточний рахунок. Гроші повинні бути на рахунку на момент складання акта купівлі-продажу
Скласти акт купівлі-продажу цінних паперів. При цьому банк включає в розрахунок ціну своїх послуг за виконання функцій первинного дилера (10 центів на облігацію), витрати на передоплату тощо.
Джерело: Ощадбанк
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас