Нацбанк і Мінфін зведуть бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк і Мінфін зведуть бюджет

Валюта
415
Від призначення на посаду міністра фінансів вихідця з Нацбанку учасники ринку очікують консолідації політики двох регуляторів під контролем НБУ. На їхню думку, від тандему Арбузов-Колобов можна очікувати створення комітету з фінансової політики НБУ та Мінфіну, виходу на ресурсний ринок Держказначейства, підвищення привабливості облігацій внутрішньої позики для населення і визначення чіткої стратегії розвитку держбанків.
Опитані виданням банкіри впевнені: рішення президента призначити Юрія Колобова головою Міністерства фінансів дозволить вирішити низку проблем, які існували у взаєминах Нацбанку і Мінфіну протягом останнього десятка років. Серед них експерти виділяють неузгоджену політику з управління грошовою ліквідністю, держборгом, роботу з міжнародними фінансовими організаціями.
Що стосується внутрішньої грошової політики, то учасники ринку очікують від тандему НБУ-Мінфін злагодженої політики з управління ліквідністю фінансового ринку і підвищення привабливості облігацій внутрішньої державної позики, які, за словами пана Колобова, стануть пріоритетом в борговій політиці Мінфіну.
"Я очікую поліпшення взаємодії Нацбанку і Мінфіну, зокрема, на ресурсному ринку", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. На думку експерта, підуть проблеми ресурсних дисбалансів, які часто виникали, коли Мінфіну необхідно було рефінансувати значні обсяги внутрішнього боргу, а Нацбанк - з метою стримування інфляції та курсу - застосовував жорстку монетарну політику, чим збільшував вартість ресурсів. "Гадаю, тепер дії будуть прагматичними", - вважає Дмитро Гриджук.
Банкіри вважають, що при визначенні пріоритетів грошової політики перше слово залишатиметься за Нацбанком, тому не відкидають, що найближчим часом може вирішитися питання доступу Держказначейства до участі в торгах на міжбанківському ресурсному ринку. І ЦКУ буде розміщувати серед банків надлишки коштів, що виникають на казначейському рахунку, під заставу ОВДП - що збільшить ліквідність, а значить - і привабливість облігацій уряду для ринку. "Швидше за все, оператором такої схеми буде Нацбанк. В такому випадку у НБУ з'явиться додатковий інструмент неемісійної монетарної політики. Вартість ресурсів буде визначатися відповідно до законодавства - на тендерах", - розповідає співрозмовник з центробанку.
Також практики очікують від такого співробітництва якнайшвидшого впровадження механізму оптимізації валютної позиції банків через дозвіл їм купувати валютні ОВДП для формування резервів під валютні кредити (зараз банки позбавлені можливості формувати резерви під валютні кредити у валюті через те, що вони не включаються в норматив розрахунку валютної позиції. - ред.). "Хоч це і часткове вирішення проблеми, але воно буде працювати", - упевнений голова правління "Ерсте Банку" Павло Цетковський.
На думку голови правління Брокбізнесбанку Олександра Морозова, для систематизації "відносин" НБУ і Мінфіну варто подумати про створення комітету відкритої політики, за аналогією з американським. "Мені здається, що такий орган міг би генерувати якісь ідеї і більш-менш зрозумілу для банків довгострокову політику", - зазначає фінансист.
Можливим наслідком поширення впливу Сергія Арбузова на Мінфін експерти називають і збільшення незалежності державних банків, уповноваженим акціонером яких з боку Кабміну є Мінфін. "У нас були певні проблеми з рішеннями наглядових рад, у визначенні політики та стратегії - через позицію Мінфіну. Сподіваюся, тепер їх не стане", - говорить голова правління одного з державних банків, що побажав не називати себе. На його думку, співпраця Мінфіну та НБУ також дозволить швидше впровадити програму популяризації валютних облігацій внутрішньої позики для населення. "Якщо раніше Мінфін не розглядав населення як інвестора і не створював умов для інвестування приватних капіталів в держоблігації, то тепер, очевидно, цьому питанню буде приділено набагато більше уваги", - вважає банкір.
Що стосується зовнішньої фінансової політики, то, на думку члена ради Національного банку, старшого радника "Альфа-банку" Романа Шпека, одним з ключових завдань спільної роботи НБУ і Мінфіну буде відновлення програми співробітництва з МВФ (в усякому разі, в тій частині, що від них залежить). Для цього уряду України в 2012 р. необхідно втримати дефіцит державного бюджету в межах 2,5% ВВП, а також мінімізувати дотації НАК "Нафтогазу" через неринкові ціни на газ (Нацбанк зі свого боку заявляв про виконання всіх вимог МВФ в рамках програми. - ред.).
"Минулий міністр фінансів Федір Ярошенко був повністю людиною прем'єр-міністра Миколи Азарова і тому чітко дотримувався його вказівок, - погоджується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Тобто якщо прем'єр не вважав за потрібне продовжувати співпрацю з МВФ, то Мінфін дотримувався такої ж точки зору і не проявляв службового завзяття". Новопризначений міністр - більш самостійна фігура і орієнтований на вертикаль президентської Адміністрації, де постійно говорять про необхідність відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.
"Про необхідність відновлення співпраці з МВФ постійно говорять і в Нацбанку, - продовжує Олександр Охріменко, згадуючи гучний лист глави НБУ Сергія Арбузова до пана Азарова. - Так як Юрій Колобов в НБУ якраз курирував питання взаємодії з Фондом, то я вважаю, що тепер з боку Мінфіну будуть зроблені конкретні дії в частині забезпечення продовження програми співпраці з МВФ".
Втім, і відповідальність за виконання програми співпраці з МВФ також буде повністю лежати на сформованій президентською Адміністрацією вертикалі влади - виконання ключових вимог МВФ сьогодні стосуються повноважень ДПСУ (щодо забезпечення автоматичного повернення ПДВ), Нацбанку (щодо забезпечення ринкового курсоутворення і вирішення проблеми валютної позиції банків) та Мінфіну (в частині забезпечення фіскальної та платіжної дисципліни). "Так що якщо раніше труднощі в переговорному процесі президент міг повністю списувати на Миколу Азарова, то тепер це майже повністю в його відповідальності, - говорить один зі співробітників Кабміну, що побажав не називати себе. - За Кабміном залишається тільки підвищення цін на газ для населення".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас