ФРС візьме паузу, щоб оцінити перспективи економіки США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС візьме паузу, щоб оцінити перспективи економіки США

Казна та Політика
333
Федеральна резервна система (ФРС), імовірно, візьме паузу після шестимісячної кампанії зі стимулювання зростання і вважатиме за краще оцінити перспективи економіки, перш ніж робити нові кроки, пише газета The Wall Street Journal.
Комітет з відкритих ринків (FOMC) ФРС проведе чергове засідання на наступному тижні. За підсумками цього засідання навряд чи будуть схвалені нові заходи стимулювання зростання, при цьому економічний прогноз центробанку буде трохи більш оптимістичним, хоча, як і раніше, дуже обережним.
У попередні шість місяців ФРС зробила низку дій для стимулювання економіки, в тому числі оголосила про зміну структури балансу на користь довгострокових паперів. У січні американський ЦБ заявив, що має намір зберігати базову відсоткову ставку на винятково низькому рівні до кінця 2014 року.
Під питанням залишається можливість запуску Федеральним резервом нової програми викупу облігацій. Метою цієї програми є зниження довгострокових відсоткових ставок в економіці, а вони й без того вже є дуже низькими.
ФРС прагне знизити довгострокові відсоткові ставки в період слабкості економіки, щоб стимулювати інвестиції і витрати, і направляє їх вгору в періоди, коли економіка є сильною, щоб запобігти її перегріву та інфляції.
Питання про запуск нового раунду викупу держпаперів не було вирішено за підсумками січневого засідання FOMC. Глава ФРС Бен Бернанке заявив у січні, що ЦБ розглядає таку можливість, проте все залежить від стану економіки. В даний час це питання стає все більш невизначеним на тлі різноспрямованих сигналів щодо перспектив економіки.
Так, безробіття в США несподівано знизилося до 8,3% з понад 9% всього за кілька місяців, незважаючи на дуже помірні темпи економічного зростання. Зазвичай для цього потрібно набагато більше часу. Така ситуація може означати, що або темпи скорочення безробіття є нестійкими, або що ситуація в економіці більш позитивна, ніж показують статдані.
Б.Бернанке, який виступив на минулому тижні в Конгресі США, заявив, що сумнівається у стійкості підйому ринку праці.
"У світлі сигналів, отриманих недавно з ринку праці, які відрізняються від індикаторів кінцевого попиту і виробництва, особливо важливо відслідковувати інформацію, що надходить, щоб мати можливість оцінити реальні перспективи економіки", - відзначив Б.Бернанке.
Інші представники ФРС в основному схильні зайняти вичікувальну позицію.
"Мене влаштовує поточний стан кредитно-грошової політики, - заявила президент Федерального резервного банку (ФРБ) Клівленда Сандра Піанальто. - Прийняття нових заходів в такий момент може створити занадто істотний інфляційний ризик, відмова від уже вжитих заходів - ризикує послабити і без того слабке зростання і спровокувати дефляцію".
Керівництво ФРС не надто стурбоване інфляцією в даний час. Ціни на бензин в США відновили зростання, і це може позначитися на прогнозі ФРС, який передбачає уповільнення інфляції до рівня менше 2%. Тим не менш, центробанк розглядає зростання цін на бензин як тимчасове явище.
За прогнозом ФРС, ВВП США виросте на 2,2-2,7% в 2012 році, а безробіття на кінець року складе 8,2-8,5%. Експерти, проте, відзначають, що темпи підйому були слабкими в перші два місяці 2012 року, і збільшення американського ВВП в першому кварталі складе 2% або менше.
Тим часом, економічні індикатори вказують на більш високе зростання. Показники споживчої довіри збільшуються, фондовий ринок йде вгору, банки нарощують обсяги кредитування приватних осіб і бізнесу. У випадку, якщо темпи підйому економіки США або темпи інфляції прискоряться, вірогідність нового раунду викупу бондів стане більш віддаленою, відзначають експерти.
Однак якщо зростання буде слабшим, ніж очікують у ФРС, безробіття буде підвищуватися, а інфляція сповільниться, зацікавленість ЦБ в новому раунді кількісного стимулювання збільшиться.
Також зберігається питання про те, що буде робити ФРС, якщо ситуація в економіці буде відповідати прогнозам ЦБ: помірні темпи зростання ВВП при слабкому поліпшенні ринку праці та стабільній інфляції. Б.Бернанке не позначив у своїх виступах, що ФРС має намір робити в цій ситуації, можливо, у зв'язку з наявністю різних точок зору з цього питання в керівництві FOMC.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас