ОБСЄ: Президентські вибори в Росії були проведені з перекосами на користь Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОБСЄ: Президентські вибори в Росії були проведені з перекосами на користь Путіна

675
Президентські вибори в Росії були проведені з перекосами на користь одного з кандидатів - чинного прем'єр-міністра Володимира Путіна, йдеться в попередньому висновку місії міжнародних спостерігачів від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).
Саме голосування 4 березня пройшло без серйозних порушень, проте процес підрахунку голосів отримав негативну оцінку майже на третині виборчих дільниць, де були присутні спостерігачі ОБСЄ.
Міжнародні спостерігачі відзначили, що всі кандидати на посаду Президента РФ мали доступ до засобів масової інформації, але Путін користувався явною перевагою з точки зору медійної присутності. Адміністративні ресурси на регіональному рівні були мобілізовані на підтримку Путіна.
Крім того, обмежувальний підхід на етапі реєстрації кандидатів не дозволив зробити вибори реально конкурентними.
"Ці вибори виявили беззастережного переможця без потреби другого туру голосування. Однак альтернативи виборців були обмежені, конкуренція на виборах була недостатньо чесною, був відсутній неупереджений арбітр", - вказав глава делегації Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс. При цьому він відзначив, що "підвищився рівень громадянської уваги до виборів, що зробило їх більш "живими", краще організованими і більш підзвітними".
Спеціальний координатор місії спостерігачів ОБСЄ Тоніно Пікула заявив, що на президентських виборах в РФ "не було реальної конкуренції, а зловживання владним ресурсом вирішили наперед результат голосування".
Глава місії спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Хайді Тальявіні вказала на "широко поширену недовіру до виборчого процесу в Росії з точки зору його чесності" і закликала "в якості першого кроку ретельно розслідувати всі повідомлення про порушення під час виборів".
Нагадаємо, що за неофіційним підрахунком голосів, за Путіна проголосували 50,29% виборців, а згідно з даними ЦВК, за підсумками опрацювання 99% протоколів дільничних виборчих комісій, на виборах президента РФ Путін лідирує з результатом 63,75% голосів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас