Ощадбанк позбавили стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк позбавили стабільності

Казна та Політика
2063
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service погіршило зі "стабільного" до "негативного" прогноз довгострокових рейтингів Ощадбанку в національній валюті за глобальною шкалою "B2" за підсумками фінансової звітності за минулий рік.
Занепокоєння агентства викликав високий взаємозв'язок фінансового стану банку і держави, в той час як суверенна кредитоспроможність перебуває під тиском - прогноз рейтингу облігацій України в іноземній і національній валютах "B2" був знижений в грудні 2011 р.
Агентство додає, що Ощадбанк має дуже високу концентрацію кредитів у контрольованих державою компаній, хоч вона і знижується, при цьому заборгованість найбільшого боржника НАК "Нафтогаз України" становила на кінець 2011 р. 130% від капіталу першого рівня (роком раніше - 173%).
У прес-службі Ощадбанку зазначили, що зміна рейтингів фінустанови за національною шкалою і в місцевій валюті була викликана погіршенням зі "стабільного" на "негативний" прогнозу рейтингу країни. При цьому рейтинги, найбільш важливі для інвесторів (фінансової стійкості і довгостроковий рейтинг депозитів в іноземній валюті) були збережені на тому ж рівні. Мало того, нагадують у банку, Moody's підтвердило зниження концентрації ризиків банку в державному секторі, а також відзначило високу частку ліквідних активів і хороший доступ до додаткового фондування, в разі потреби.
За визнанням більшості опитаних "і" експертів, зниження рейтингів найбільшої фінустанови не стане критичним як для самого банку і його клієнтів, так і для банківської системи в цілому. Хоча для банку це може означати певні труднощі в залученні ресурсів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. А для банківської системи - деяке погіршення стану ринку міжбанківських кредитів. У той же час відсутність доступу до зовнішнього фондування не стане глобальною проблемою не тільки для Ощадбанку, але й для інших банків, чиї рейтинги незабаром потраплять на перегляд у бік зниження. Зважаючи на повну відсутність валютного кредитування в країні гострої потреби в зовнішньому фондуванні українські банкіри не відчувають. Крім того, ЄЦБ останнім часом посилив нагляд за видачею субкредитів фінустановам поза ЄС. Тому навіть при досить високому кредитному рейтингу шанси на отримання інвалюти під адекватний відсоток у вітчизняних банкірів дуже низькі.
Разом з тим, нагадує аналітик департаменту досліджень "Кінто" Ольга Скиба, переоцінка ризиків Ощадбанку відображає не стільки падіння фінансових показників банку, скільки погіршення макроекономічного стану країни в цілому.
Основний фактор зниження рейтингів банку - зростання заборгованості "Нафтогазу" у зв'язку з відмовою уряду від підвищення тарифів на газ для населення до економічно обґрунтованих рівнів напередодні парламентських виборів. Як результат - МВФ відстрочив надання кредитів за програмою stand-by, які є найважливішим джерелом підтримки фінансової стабільності держави. "Але ж фонд не раз відзначав, що, по суті, кредитування через Ощадбанк є непрямим кредитуванням "Нафтогазу" Нацбанком, що заборонено законом про НБУ", - зазначає керівник сектору аудиторських послуг для компаній фінсектора "КПМГ в Україні" Вадим Кунцевич.
У будь-якому випадку, говорить аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, зниження рейтингів - "тонкий натяк на те, що пора припиняти закривати всі дірки в бюджеті і держкомпаніях за допомогою держбанків, бо вони не гумові". Адже третій рік поспіль "Нафтогаз України" перекриває свій величезний дефіцит за допомогою вливань ОВДП у статутний фонд, а ці облігації купують саме держбанки. "Так вічно бути не може, і вже ми підходимо до певної межі розумного", - попереджає експерт. І хоча ринкова вартість активів НАКу поки на порядок вища від його балансової вартості, що дозволяє і далі накачувати його боргами, але доходи компанії, її витрати і фінансовий результат не дозволяють тримати такий темп зростання боргів. Крім того, "Нафтогаз" - не та компанія, у разі банкрутства якої активи можна розпродати і повернути гроші кредиторам. Це свого роду Греція для фінансової системи України, і її банкрутство нашкодить всім іншим більше, ніж їй самій, оскільки вона стратегічно дуже важлива, упевнений експерт.
На думку керівника аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрія Шевчишина, поки не зміниться політика держави щодо Ощадбанку як ланки в реалізації держпрограм, основні ризики, викладені агентством Moody's, залишаються в силі. Хоча в довгостроковій перспективі держава має достатні важелі для стабілізації ситуації в банку, аж до крайніх заходів - друкарського верстата. Що ж до позичальників, то погіршення рейтингу кредитора на них практично не позначиться.
Не загрожує перспектива зниження рейтингів і іншим держбанкам, бо проблема "Нафтогазу" - все-таки "особиста" проблема Ощадбанку. "У інших держбанків хіба що присутні державні облігації в активах, які все ще залишаються досить ліквідним інструментом, з можливістю отримання під них рефінансування НБУ", - аргументує аналітик ринку облігацій групи ICU Андрій Кирушко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас