Митниця примножує віруси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця примножує віруси

1250
З початку минулого місяця при митному оформленні ліків, що містять етанол і вітамінно-мінеральні засоби, ці препарати почали класифікувати як напої, що містять спирт (товарна позиція 2208906900; податок - EUR3, 5 за 1 л 100%-ного спирту), і харчові продукти (товарна позиція 2106909200; 8%-е мито).
При цьому асоціація "ФармУкраїна" у зв'язку з діями ДМСУ з перекодування препаратів покладає на митницю відповідальність за зникнення з аптек необхідних людям ліків, притому в період максимально підвищеного попиту на них через сезонний сплеск респіраторних вірусних інфекцій та інших захворювань.
Митниця ж ставить перед собою інші цілі. Наприклад, "поліпшити статистику роботи ДМСУ, якою поставлено завдання щодо збільшення відрахувань до бюджету".
"Навіщо напружуватися, покращувати ефективність служби, якщо можна обкласти податком захищені законом ліки, перевівши їх одним рухом в підакцизні товари, предмети розкоші?
Для митниці це - риторичне питання", - коментує ситуацію виконавчий директор ФА "ФармУкраїна" Денис Шевченко.
Нагадаємо, в Україні всі препарати та засоби медичного призначення звільнені від податку на додану вартість для зниження цінового навантаження на пацієнта. Експерти прогнозують, що тепер через дії ДМСУ знизиться цінова доступність затребуваних ліків, які будуть обкладені акцизом, а частина з них просто зникне, оскільки дистрибуторам тепер знадобиться ліцензія Мінекономіки на ввезення алкогольної продукції для імпорту лікарських засобів (ЛЗ).
У числі алкогольної продукції виявилися такі популярні ліки, як афлубін, бронхипрет, галстена, гентос, імупрет, мастодинон, пумпан, синупрет та ін, до харчових продуктів зараховані таблетовані ліки - гінкофар, клеверол, синупрет, танакан та ін. Особливу стурбованість у фармацевтів викликає те, що в список підакцизних ліків потрапили також унікальні ліки компаній AstraZeneca (Великобританія), Berlin-Chemie (Німеччина), Bionorica (Німеччина), Bittner (Австрія), Heel (Німеччина), Homviora (Німеччина), Teva (Ізраїль) та ін.
Раніше всі препарати, переведені в підакцизні категорії, ввозилися під кодом 3004 (лікарські засоби) за УКТЗЕД без будь-яких зауважень щодо їх класифікації.
При цьому непомірно високі ціни на ліки вже давно є суттєвою перешкодою на шляху до здоров'я для українських громадян з невисокими доходами.
"А тепер, - каже Шевченко, - завдяки ДМСУ, популярні унікальні ліки стануть для 90% українських громадян предметами розкоші нарівні з іншими підакцизними товарами - що ще більш ускладнить ситуацію".
На додачу до всього в Кабміні та парламенті вже давно говорять про необхідність введення податку на медпрепарати, аргументуючи це тим, що новий податок дивним чином знизить ціни.
"Податок повинен бути введений - 5%, 10%, 20%. Це, навпаки, призведе до зниження цін і полегшить їх контроль. При розмитненні зазвичай пишуть більшу ціну, ніж вона є, щоб потім ще накрутити. І сьогодні це не регулюється. А якби покладався ПДВ, тоді писалися б справжні ціни при ввезенні в Україну", - стверджує голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.
Митниця ввела ПДВ на ліки, трактуючи їх як "напої, що містять спирт" і "харчові продукти", на підставі того, що препарати мають тільки профілактичний ефект, однак у показаннях до застосування більшості ліків, прирівняних до харчових добавок, вказується саме лікування захворювань.
Асоціація "ФармУкраїна" стверджує, що від цього нововведення постраждають усі: "Дистрибутори отримають збитки від багатотижневого простою транспорту з ліками, які в даній ситуації не можуть бути ні оформлені у митному відношенні, ні розміщені на складі під митним контролем, ні вивезені з України в режимі транзиту.
Виробники ліків втратять ринок збуту. Митники не збільшать надходжень до бюджету і не підвищать статистику своєї діяльності. У лікарів додасться роботи у зв'язку із зникненням не тільки ефективних противірусних препаратів (наприклад, афлубіну), але і профілактичних ліків, що підвищують імунітет в періоди сплесків захворювань. Ідеологи переведення ліків в підакцизні товари не доб'ються мети, тому що податок буде брати не з чого. Таким чином, відчутних позапланових надходжень до бюджету за рахунок переведення ліків в підакцизні товари не буде".
Для якнайшвидшого вирішення ситуації "ФармУкраїна" направила відповідні запити до Держмитслужби, МОЗ та Мін'юст, але досі на запити, направлені більше двох тижнів тому, "ФармУкраїна" відповідей не отримала.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас