В березні ціни на бензин можуть підвищитися на 4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В березні ціни на бензин можуть підвищитися на 4%

Енергетика
357
У березні цього року ціни на бензин можуть підвищитися на 4%, зважаючи на зростання вартості нафтопродуктів у Європі.
Втім, нафтотрейдери спробують утримати існуючі ціни, щоб не впав попит на бензин серед українських споживачів.
За словами заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, такі підрахунки випливають з аналізу подорожчання за попередні місяці, пише Тиждень.
"З огляду на те, що в січні ціна нафти становила $110 (за барель), а в лютому - $119, за власними підрахунками, подорожчання нафтопродуктів протягом березня може досягати 4%. А отже, для бензину А-95 ця ціна буде складати 10,66 грн (подорожчання на 41 копійку), для А-95 Євро виду 2 - 11,07 грн, а для А-95 Євро виду 1 - 11,80 грн. Однак, хочу зазначити, що це прогнозоване виключно з економічних міркувань зростання ціни впродовж березня цього року", - пояснив експерт.
Водночас, за його словами, нафтотрейдери навряд чи підуть на таке підвищення цін на бензин.
"Будь-яке підвищення цін призведе до зменшення попиту на нафтопродукти. Тобто зараз можна спостерігати, що споживач дійшов до критичної межі обвалу попиту. В середньому в листопаді-грудні минулого року скорочення попиту досягало в Києві 20%, в порівнянні з аналогічним періодом в минулому році. Якщо порівняти 2011 рік з кризовим 2008-м, то попит скоротився більш ніж на 20% у Київській, Донецькій областях, - а це провідні регіони з точки зору споживання, - і по 40% для низки областей менш привабливих для трейдерів, наприклад, таких як Кіровоградська, Рівненська області. Це означає, що таке підвищення вплине суттєво на доходи трейдерів, тому вони будуть намагатися не піднімати ціни і працювати за рахунок "оптимізації" якості і збільшення обігу нафтопродуктів", - додав Рябцев.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас