Придбання житла доведеться узгоджувати з Податковою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Придбання житла доведеться узгоджувати з Податковою

Нерухомість
18052
З 7 березня 2012 р. купівлю нерухомості доведеться узгоджувати з податковою службою.
Про це повідомляє "Реальна економіка", посилаючись на наказ Міністерства юстиції, щодо "Порядку вчинення нотаріальних дій українськими нотаріусами".
Саме з цього часу будь-яка операція з купівлі-продажу майна, яка в завіренні нотаріусу, зажадає додатково ще й "освячення" угоди податківцями.
"Договори про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна засвідчуються нотаріусом за умови письмової згоди відповідного податкового органу", - йдеться в документі Мін'юсту.
"Така неузгодженість паралізує роботу нотаріусів щодо оформлення угод купівлі-продажу на невизначений час, - говорить директор юридичної консалтингової групи Олександр Степанов.
За його словами, в цій окремій нормі, яка передбачає, по суті, дозвіл Податкової на операцію з відчуження майна, занадто багато протиріч і неточностей. По-перше - невідомо, хто саме повинен отримувати узгодження з податковою: покупець, продавець або нотаріус?
По-друге - незрозуміло, що вкладається в поняття "відповідний податковий орган". Це орган за місцем реєстрації покупця, продавця, нотаріуса, або може майна?
На ці питання поки немає відповідей, як немає відповідей і на те, як ці відносини будуть регламентуватися і на підставі яких відомостей Податкова може відмовити в проведенні операції.
Нарешті, зазначає Степанов, відповідні нововведення обмежують конституційні права людини і, звичайно, підлягають оскарженню.
"Будь-яка особа, яка вважає, що порушуються її права на розпорядження майном, може звернутися до адміністративного суду і, напевно, доб'ється скасування наказу Мін'юсту", - вважає юрист.
З ним погоджуються й інші його колеги. Хоча, на думку адвоката юридичної фірми Наталії Доценко-Білоус, якщо на документ дивитися з іншого боку, він, безумовно, сприяє прозорості ринку. У міжнародній практиці, за її словами, такі заходи більш стримано сприймають і не вважають це наступом на свободи людини.
Це вже не перша спроба законодавців відслідковувати доходи громадян. В середині 2010 року були внесені зміни в закон про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, які зобов'язують фіксувати у фінансовому моніторингу операції з нерухомістю.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас