Пенсійні активи будуть оцінювати в режимі on-line — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійні активи будуть оцінювати в режимі on-line

Казна та Політика
1226
Україна готується до впровадження другого рівня пенсійної системи.
Недержавні пенсійні фонди (НПФ) повинні будуть розраховувати вартість своїх активів в щоденному режимі. Крім того, компанії, що управляють НПФ, тепер будуть знати, як оцінити цінні папери, виключені з лістингу фондової біржі, а також дефолтні облігації, що знаходяться в їх портфелі. Такі зміни закладені в прийнятому Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) рішенні "Про внесення змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів НПФ (відкритого, корпоративного, професійного)". В НКЦПФР "Мінфіну" пояснили, що документ приймався в рамках запуску другого рівня пенсійної системи. Учасники ринку стверджують, що ці зміни дуже доречні, так як очікується, що з 21 травня цього року з лістингу фондових бірж може бути виключено до 40% цінних паперів збиткових компаній. Затребуваною, на думку експертів, є також норма, що дає можливість оцінити проблемні облігації, кількість яких постійно зростає.
Як розповіла "Мінфіну" директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко, зміни щодо розрахунку вартості активів НПФ внесені для сприяння щодо впровадження другого рівня пенсійної системи. Відповідний документ був затверджений Нацкомісією 28 лютого 2012 р. і направлений для реєстрації до Мін'юсту. При цьому в НКЦПФР припустили, що рішення має вступити в силу з 30 вересня 2012 року.
Затверджена Верховною Радою пенсійна реформа передбачає запровадження другого рівня пенсійної системи у вигляді накопичувального фонду (див. статтю "Президент підписався на пенсію"). Формування другого рівня накопичувальної пенсійної системи буде проводитися за рахунок страхових внесків з зарплат громадян, які будуть поступово збільшуватися з 1% до 7%. Кожен майбутній пенсіонер матиме свій персоніфікований облік, де будуть зберігатися дані про стан пенсійного рахунку. Згодом кошти з накопичувального фонду передадуть в управління професійним управляючим (КУА), які сьогодні займаються інвестуванням грошей НПФ. Раніше глава Кабміну Микола Азаров заявляв, що вже в 2012 році на ринку недержавного пенсійного забезпечення може з'явитися близько 3 млрд грн. До 2013 року кошти накопичувальної системи можуть збільшитися до 6,5 млрд грн, а в 2014 - до 9,8 млрд грн.
За даними НКЦПФР, станом на 31 січня 2012 року в Україні діє 83 НПФ, сумарні активи яких складають близько 1,5 млрд грн.
НПФ зможуть оцінити проблемні кошти
Отже, після внесення змін до Положення про розрахунок чистої вартості активів НПФ, у разі невиконання банком платіжних доручень, неповернення суми депозиту, невиплати відсотків за внесками в термін більш ніж 1 місяць, кошти і банківські метали у таких установах будуть оцінюватися з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,9, який протягом кожного наступного місяця невиконання банківською установою своїх зобов'язань буде знижуватися на 0,1.
Раніше кошти НПФ, що знаходяться в проблемному банку, у гривні оцінювалися за номіналом плюс нараховані відсотки. Іноземна валюта розраховувалася за такою ж схемою і перераховувалася за курсом НБУ на дату оцінки. А банківські метали оцінювалися відповідно до Положення про здійснення уповноваженими банками операцій з банківськими металами, затвердженого постановою Правління НБУ від 06.08.2003 № 325.
Як розповів "Мінфіну" директор АПФ "Центр персоніфікованого обліку" (обслуговує 17 НПФ) Юрій Бурков, деякі КУА, що управляють активами НПФ, користувалися відсутністю єдиних правил розрахунку коштів в проблемних банках. "Деякі КУА, щоб не погіршувати собі показник, мали можливість рахувати гроші і метали за балансовою вартістю. Деякі КУА, виходячи з принципу обачності, амортизували цю вартість, потихеньку її списували, - розповів пан Бурков. - Ми працювали з КУА і з такими, і з такими. Ті КУА, які цього не робили, були змушені цю операцію провести, і, відповідно, вартість активів там різко впаде. Хоча, наскільки мені відомо, більшість фондів вже це зробили, вже провели цю операцію".
Оцінка поза лістингом бірж
Розроблені НКЦПФР зміни торкнуться оцінки вартості цінних паперів НПФ, виключених з лістингу фондових бірж і біржових списків. Як відомо, згідно з чинним законодавством, виключені з лістингу цінні папери не можуть перебувати в активах НПФ більше 30 днів. У комісії вирішили, що такі папери будуть оцінюватися за останньою балансовою вартістю з урахуванням дохідності до погашення або до викупу. "До внесення відповідних змін не існувало окремої методики оцінки таких паперів", - підкреслила Оксана Симоненко.
Як пояснив "Мінфіну" голова правління "Української біржі" ("УБ") Олег Ткаченко, умови лістингу цінних паперів прописані в положенні "Про функціонування фондових бірж", невідповідність яких призводить до виключення їх з лістингу. "Наприклад, що стосується першого рівня лістингу для акцій, необхідно, щоб кожен місяць проводилося не менше 10 угод загальним обсягом 1 млн грн, - зазначив пан Ткаченко. - Якщо ж було проведено менше 10 угод, то акції можуть бути виключені з лістингу, якщо угод буде десять на суму 999 тисяч грн, це теж привід для виключення". А в разі якщо цінними паперами не торгували на біржі протягом 60 днів, вони виключаються одночасно з лістингу та біржового списку.
Очікується масове виключення з лістингу
Олег Ткаченко розповів, що з лістингу компанії виключають рідко. "Треба розуміти, що лістинг і ліквідність паперів - це різні поняття. Буває так, що папери ліквідні, активно торгуються, але емітент не виявляє великого бажання укладати з біржею договір на лістинг, - нарікає він. - А буває, навпаки, емітент має бажання, але його папери не дуже ліквідні. Цієї ліквідності достатньо, щоб виконати необхідні вимоги щодо лістингу, але до серйозної ліквідності явно не дотягує".
Також пан Ткаченко зазначив, що в положенні "Про функціонування фондових бірж" існує норма, в якій прописано, що компанії, цінні папери, яких пройшли лістинг на фондовій біржі, не можуть бути збитковими. "Цю норму два роки поспіль НКЦПФР "заморожувала" на наступний рік. З початком кризи більшість емітентів показали збитки, тому комісія робила норму неробочою в 2010-2011 роках. Це "замороження" дійсне до 21 травня 2012 року", - поділився пан Ткаченко.
Таким чином, зміни Нацкомісії дуже до речі, так як виходить, що якщо емітенти, які вже в лістингу, за результати 2011 року зазнали збитків, їх виключать з лістингу. "Приблизно це може бути 30-40% емітентів, якщо комісія до травня 2012 року не продовжить ще на рік дійсні зараз обмеження", - поділився він.
Інвестори більше дізнаються про НПФ в режимі on-line
Сьогодні розрахунок вартості активів НПФ здійснюється один раз на місяць. В НКЦПФР передбачили, щоб тепер оцінка здійснювалася щодня. "Це підвищить довіру інвесторів до фондів, так як вони отримають щоденний доступ до інформації", - впевнена Оксана Симоненко з НКЦПФР.
За словами Юрія Буркова, нововведення пов'язані зі змінами закону "Про пенсійне забезпечення". "Зараз буде здійснюватися перехід на облік пенсійних активів в одиницях пенсійних внесків", - сказав він. При цьому пан Бурков зазначив, що комісія також прибере поняття "розподіл прибутку". "Буде як у відкритих інвестфондах: вартість сертифікату акціонується щодня, і щодня буде оцінюватися вартість одиниці НПФ. Тому зобов'язання будуть фіксуватися в кількості одиниць", - розповів пан Бурков.
Таким чином, якщо людина захоче отримати пенсійну виплату з НПФ, то її повинні будуть провести виходячи з наявної кількості днів, за поточним курсом одиниці. "Для цього необхідно щодня здійснювати розрахунок вартості. Зазначу, що більшість компаній, з якими ми працюємо, і так щодня це роблять", - поділився він.
Аномальний рівень дефолтів
Крім того, зміни торкнуться оцінки вартості облігацій в активах НПФ, за якими емітент не виконує свої зобов'язання. За словами Оксани Симоненко, оцінка проходила за загальними вимогами для лістингових акцій та облігацій, зокрема, за оцінкою останнього зареєстрованого договору, який повинен бути виконаний протягом 30 календарних днів, а його сума повинна бути не менше 10 тис. грн.
А згідно з новими змінами Нацкомісії, проблемні облігації в портфелі НПФ будуть оцінюватися з урахуванням знижувальних коефіцієнтів 0,5 і 0. "Вони будуть застосовуватися через місяць з моменту невиконання зобов'язань і через три місяці з моменту невиконання зобов'язань відповідно", - додала пані Симоненко.
Як розповів "Мінфіну" генеральний директор "Українського кредитно-рейтингового агентства" (UCRA) Станіслав Дубко, такі зміни зараз дійсно необхідні, оскільки у зв'язку з кризою український ринок облігацій перебуває у важкому становищі. "Нових випусків облігацій фактично немає. Інвестори йдуть з ринку, оскільки ціна облігацій нестабільна. Незважаючи на те, що в усьому світі після кризи ринок виріс на 50-60%, в Україні ми спостерігаємо аномально високий рівень дефолтів", - зазначив він.
Нагадаємо, що перший гучний дефолт за облігаціями в Україні відбувся у компанії "Агропродукт" в 2005 році. "До 2008 року спостерігалися поодинокі випадки дефолтів. Найбільшого піку вони досягли в 2009 році", - додав Станіслав Дубко. При цьому він підкреслив, що за останні 8 років з 541 відстеження до кінця емісій облігацій 117 випусків зазнали дефолтів. "Близько 300 не були відслідковані до кінця. Тому можна вважати, що насправді дефолтів набагато більше", - сказав він.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас