Експерти пояснили, чим загрожує підвищення тарифів на електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пояснили, чим загрожує підвищення тарифів на електроенергію

Енергетика
2292
Піднімаючи тарифи на електроенергію, держава повинна розуміти, що це може погіршити становище промислових підприємств. Таку думку висловив екс-мер Запоріжжя Євген Карташов, коментуючи підвищення тарифів на електроенергію на 4% з 1 березня цього року.
На думку Карташова, чергове підвищення тарифів на електроенергію може негативно відбитися на виробничих та економічних показниках підприємств з енергоємним виробництвом, таких як "Дніпроспецсталь" або "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ). При цьому він зазначив, що для Запорізького заводу феросплавів проблема подорожчання електроенергії посилюється небажанням держави передати у власність ЗЗФ підстанцію, якою цей завод користувався до 1 січня 2011 року, поки "Запоріжжяобленерго" не розірвало договір оренди підстанції.
"Я вважаю, що підстанція, що знаходиться на території заводу, має бути йому продана. Що стосується інших підприємств, які споживають великі обсяги електроенергії, то держава повинна сьогодні порахувати, який в них прибуток і яка собівартість продукції. Якщо рентабельність підприємств виявиться нижче 8%, то держава повинна надавати їм всебічну підтримку, наприклад надавши диференційований тариф на електроенергію. Не можна сьогодні розкидатися колективами, як це сталося на Запорізькому алюмінієвому комбінаті, коли професіонали змушені їхати працювати в іншу країну", - зазначив Карташов.
Як вважає директор консалтингового агентства "ТрансЕнергоКонсалтинг" Світлана Голікова, сьогодні в Україні існує нелогічна система ціноутворення на електроенергію. "Ця система не відображає реальних витрат на виробництво електроенергії ні в атомній енергетиці, ні в тепловій, ні в гідроенергетиці. Поки ми не змінимо структуру взаємовідносин на енергоринку і не перейдемо до європейської моделі, нічого не зміниться. На прикладі Європи ми можемо побачити, що навіть при спочатку високих цінах на газ, після впровадження відкритого ринку ціна починає знижуватися. В Україні необхідно змінювати структуру купівлі-продажу, перейти до системи двосторонніх контрактів (прямих договорів між виробниками та споживачами електроенергії - Ред.). Також необхідно впроваджувати спотовий ринок на біржі . Тільки щоденна торгівля на спотовому ринку покаже реальні ціни на електроенергію, що особливо важливо для великих енергоспоживачів", - підкреслила Голікова.
На думку глави Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолія Кінаха, державі варто було б підписати меморандуми про взаєморозуміння з великими споживачами електроенергії, за аналогією з меморандумом, підписаним УСПП і Укрзалізницею 10 лютого цього року. "Особливо це важливо у формуванні тарифів на електроенергію. Ми бачимо, що дуже часто тарифи на електроенергію підвищуються невмотивовано, знижуючи конкурентоспроможність української продукції. Сьогодні, на жаль, це відбувається в феросплавній галузі України", - зазначив Кінах.
При цьому він констатував, що українські феросплавні підприємства завантажені лише на 40-50%, а паралельно з цим зростає імпорт феросплавів в Україну. "Таким чином, погіршується зовнішньоторговельний баланс України і простоюють власні виробничі потужності. Такі речі повинні бути максимально мінімізовані, тому що ситуація в економіці дуже непроста. Влада зобов'язана діяти в першу чергу за принципом "не нашкодь", максимально зосередивши зусилля на збереженні робочих місць в Україні", - переконаний глава УСПП.
Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), підвищила роздрібні тарифи на електроенергію для споживачів енергопостачальних компаній на березень в середньому на 4%.
Зокрема, тариф для споживачів першого класу напруги з 1 березня зріс на 4,02% - до 72,62 коп. за кВт/год (без ПДВ), для споживачів другого класу - на 3,8% - до 93,02 коп. за кВт/год (без ПДВ).
Збільшення роздрібних тарифів пов'язане із запланованим зростанням вартості енергетичного вугілля, що відвантажується тепловим електростанціям державними шахтами, в середньому на 3,6% з березня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас