Україна має намір у вісім разів збільшити видобуток газу на чорноморському шельфі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір у вісім разів збільшити видобуток газу на чорноморському шельфі

Енергетика
687
Україна з протягом кількох років може збільшити видобуток газу з шельфу Чорного моря майже в 8 разів - з 1,056 млрд до 8 млрд кубометрів. Про це повідомив перший заступник голови Державної служби геології і надр Любомир Гончарук, повідомляє прес-служба відомства. "Протягом наступних років Україна зможе збільшити видобуток газу з Чорноморського шельфу до 8 млрд кубометрів, що складе близько 30% від загального видобутку", - сказав він.
За інформацією відомства, найбільш перспективними ділянками шельфу вважаються площа Палласа, прогнозні видобувні ресурси якої оцінюються в 250-485 млрд куб. м природного газу, Скіфський ділянка - 35 млрд куб. м газу і 25-60 млн т нафти, структура Нахімова - 29 млрд куб. м газу, структура Корнілова - 35 млрд куб. м газу, а також структура Ахіба - 6,7 млн ​​т умовного палива. Загальні потенційні запаси українського шельфу становлять 1,5 млрд т умовного пального (еквівалент 1,5 трлн куб. м газу), що досягає 30% всіх енергетичних запасів України.
Єдиним підприємством в Україні, що самостійно проводить розвідку, освоєння і розробку родовищ нафти і газу в українському секторі Чорного і Азовського морів на сьогодні є Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" (м. Сімферополь), що входить в структуру НАК "Нафтогаз України". У 2011р. "Чорноморнафтогаз" збільшив видобуток природного газу на 0,5% - до 1 млрд 56,1 млн кубометрів.
У вересні минулого року НАК "Нафтогаз України" і німецька RWE Dea AG підписали меморандум про співпрацю при вивченні території спільного інтересу на шельфі Чорного моря і збільшенні видобутку вуглеводнів в Україну.
Раніше стало відомо, що "Нафтогаз України" придбала в Сінгапурі дві бурові установки, які на початку 2012 р. будуть доставлені на шельф Чорного моря, а в 2013 р. там почнеться видобуток газу.
Близько півроку тому повідомлялося, що дооблаштування двох діючих родовищ дозволило б компанії "Чорноморнафтогаз" видобувати більше 2 млн 600 тис куб. м природного газу на добу з шельфу Чорного моря.
На сьогоднішній день, три чорноморських родовища - Штормове, Архангельське і Голіцинське - знаходяться в розробці вже кілька десятиліть і виснажуються. Тому довгострокове збільшення видобутку природного газу на шельфі Чорного моря пов'язано з облаштуванням нових родовищ, зокрема, Одеського і Безіменного. Після введення їх в експлуатацію "Чорноморнафтогаз" планує щорічно видобувати з 2015 року не менше 1 млрд 870 млн куб. м природного газу.
У вересні "Чорноморнафтогаз" ввів в експлуатацію четверту свердловину на новій платформі БК-1 Архангельського родовища газу. Дебет нової свердловини - більше 50 000 куб. м газу на добу. Таким чином, загальна щоденний видобуток з БК-1 виведена на рівень більше 170 тис. куб. м. У міру буріння нових експлуатаційних свердловин, а всього їх кількість становитиме 10 одиниць, видобуток з нової платформи планується довести до близько 0,5 млн куб.м природного газу на добу.
"Чорноморнафтогаз" здійснює роботи з освоєння українських шельфів Чорного та Азовського морів. Підприємство також видобуває вуглеводні на родовищах, розташованих у Криму, експлуатує розташовані на півострові Глібовське ПСГ і магістральні газопроводи. 100% акцій ДАТ знаходяться в управлінні НАК "Нафтогаз України".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас