Росія надасть Китаю знижку на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія надасть Китаю знижку на нафту

Енергетика
252
Росія надасть Китаю знижку на нафту 1,5 долара за барель. КНР, у свою чергу, повністю погасить заборгованість за постачання нафти в розмірі 134 млн. доларів.
Рада директорів "Роснефти" повинна схвалити умови угоди 28 лютого. Таким чином країни вирішать конфлікт, який тривав близько року, повідомляє УНН з посиланням на російські ЗМІ.
"Транснефть" вже затвердила зміни в контракт з китайською державною CNPC 22 лютого. Джерела розповіли, що врегулювання конфлікту з КНР обійдеться "Роснефти" в три мільярди доларів. І з китайської, і з російської сторони вважають цю ціну справедливою.
Знижка діятиме заднім числом - з листопада 2011 року. Саме тоді віце-прем'єр Ігор Сечин заявив, що суперечка з приводу поставок нафти врегульована. Чиновник зазначав, що нафтове питання "знято з порядку денного", але конкретних умов нової угоди не називав.
Нагадаємо, розбіжності Росії та Китаю з питань оплати нафтових поставок виникли навесні 2011 року. Сторони не змогли домовитися про тариф на прокачування нафти по російській території по нафтопроводу "Східний Сибір - Тихий океан" (ССТО). Сторони по-різному рахували логістичні коефіцієнти, і в CNPC вважали, що повинні платити менше. В результаті у КНР утворився борг 250 мільйонів доларів, частина якого була погашена у квітні.
Російська сторона погрожувала КНР розривом контракту та зверненням в міжнародні суди. Між тим, будівництво ССТО фінансувалося, в тому числі, за рахунок кредиту КНР. Крім того, нафтопровід фактично був побудований під одного споживача - Китай. У зв'язку з цим ЗМІ висловлювали точку зору, що сторони врегулюють конфлікт без звернення до суду.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас