Індія планує диверсифікувати джерела постачання нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія планує диверсифікувати джерела постачання нафти

Енергетика
186
Індія планує диверсифікувати джерела поставок нафти, пише індійська газета The Economic Times. Зараз країна шукає додаткові обсяги.
Зокрема, Індія просила в Саудівській Аравії до 5 млн тонн нафти понад укладені контракти. Крім того, Індія та Ірак 29 лютого обговорили можливість додаткових поставок нафти в обсязі 3-4 млн тонн. Також останнім часом поставки нафти в Індію з Африки і Південної Америки, особливо з Венесуели, різко виросли.
У той час, як імпорт з Саудівської Аравії, найбільшого експортера нафти в Індію після Ірану, залишився на колишньому рівні - 27 млн тонн на рік, імпорт з Ірану впав з 21,19 млн тонн в 2008-2009 роках до 18,5 млн тонн в 2010-2011 роках.
Незважаючи на твердження індійських політиків про те, що їхня країна не планує скорочувати імпорт нафти з Ірану під тиском США, тим не менш, іранські поставки продовжують поступово знижуватися. Однак індійська сторона зазначає, що це відбувається з комерційних міркувань для розширення кошику поставок нафти.
У той же час індійські політики відзначають, що країни Перської затоки залишаться головним джерелом енергоресурсів для Індії в найближчі роки.
Як повідомлялося, США ведуть переговори з країнами-імпортерами іранської нафти з метою переконати їх суттєво скоротити купівлі чорного золота з цієї країни. Зокрема, мова йде про Індію, Китай та Туреччину.
Країни ЄС 23 січня домовились про введення з 1 липня заборони на імпорт нафти з Ірану, щоб підсилити тиск з питань іранської ядерної програми.
На країни ЄС припадає лише приблизно 18% іранського нафтового експорту - майже 500 тис. барелів на день, свідчать дані агентства Bloomberg.
Влада Ірану в кінці лютого прийняла рішення припинити поставки нафти французьким і британським компаніям. На частку цих країн припадає лише 3% поставок нафти з Ірану.
Крім того, президент США Барак Обама 31 грудня 2011 р. підписав законопроект про посилення санкцій, за яким з 29 лютого будь-який іноземний банк буде позбавлений доступу до фінансової системи США за ведення операцій з центробанком Ірану, а з 28 червня закон дозволяє президентові США карати іноземні банки за операції, пов'язані з придбанням нафти і нафтопродуктів в Ірану.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас