Ціна нафти вперше за 11 місяців перевищила 126 дол./бар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна нафти вперше за 11 місяців перевищила 126 дол./бар

Енергетика
95
Нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 1 березня 2012 р. помітно подорожчала. Ціна нафти Brent виросла за день майже на 3% і вперше практично за 11 місяців (з початку квітня 2011 р.) встановилася вище за відмітку 126 дол./бар. При цьому котирування нафти Brent вперше більш ніж за три з половиною роки перевищила ціновий рубіж 128 дол./бар.
Нафта WTI (Light Sweet) подорожчала напередодні менш суттєво, ніж нафта Brent. Її ціна підвищилася за день на 1,7% і досягла максимального значення за тиждень, встановившись вище позначки 108,8 дол./бар. Проте котирування нафти WTI обновили свій десятимісячний максимум і вперше з початку травня 2011 р. перевищили ціновий рубіж 110 дол./бар.
У Лондоні на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (квітень) виросла на 3 дол 54 центи і встановилася на позначці 126,20 дол. / Бар. при діапазоні цін по операціях за сесію дол. / бар.
У Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (квітень) підвищилася на 1,77 дол. і встановилася на позначці 108,84 дол./бар. при діапазоні цін по операціях за сесію 106,55-110,55 дол./бар.
На початку торгів нафтові котирування слабо росли, технічно відіграючи завершення фіксації прибутку, і за першу половину торгового дня суттєво не змінилися. Різкий стрибок цін на нафтові ф'ючерси стався в другій половині торгів після повідомлення іранського державного телеканалу Press TV про вибух і пожежу на магістральному нафтопроводі в Саудівській Аравії.
Інформація викликала побоювання істотного скорочення поставок нафти з Близького Сходу, забезпечивши ажіотажні покупки нафтових контрактів і різке зростання котирувань. Трохи пізніше офіційні представники Саудівської Аравії спростували повідомлення про пожежу на магістральному нафтопроводі, що заспокоїло нафтовий ринок. В результаті, офіційні ціни на нафтові ф'ючерси встановилися за підсумками торгів значно нижче своїх максимальних котирувань.
Нагадаємо, експерти і учасники нафтового ринку відзначають, що основним фактором зростання цін на паливо в Україну залишається ситуація на світовому ринку нафти і нафтопродуктів - зростання нафтових котирувань вже призвів до подорожчання палива на АЗС в областях країни.
Також в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості на засіданні Експертно-аналітичної групи з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості (ЕАГ) прийнято рішення про збільшення на першу декаду березня 2012 р. верхньої межі цінового коридору на світлі нафтопродукти на 10 коп. за літр, як на бензин, так і на дизпаливо.
Учасники ЕАГ відзначили, що зміна цінового коридору викликано зростанням ціни нафти на світових ринках, а також сезонним зростанням попиту на нафтопродукти на початку весни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас