Лановий: Куди пропадають десятки мільярдів гривень держзакупівель? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лановий: Куди пропадають десятки мільярдів гривень держзакупівель?

Казна та Політика
958
В Україні борги по зарплаті в усіх секторах зросли до дванадцяти мільярдів гривень.
Про це заявив генеральний директор Центру ринкових реформ, один з перших міністрів економіки в незалежній Україні Володимир Лановий в інтерв'ю УНІАН.
За словами експерта, "суть моделі, яку використовує влада в економіці, виглядає так: життя в борг. Оскільки бюджет обмежений, то починають різати виплати, фінансування за різними напрямками. Скорочують фінансування сфер, не пов'язаних з інтересами правлячого класу і їх фінансово-промислових та інших партнерів. У нас ростуть борги по заробітній платі. Вони досягли в бюджетній сфері одного мільярда. А по всіх секторах - до дванадцяти мільярдів по Україні".
За словами Ланового, "те, що нам розповідають чиновники і різні керівники - це окозамилювання і обґрунтування власної нездатності до ефективної політики".
Держкомстат, говорить директор Центру ринкових реформ, "на жаль, виконавець замовлення уряду, а не об'єктивний спостерігач, який фіксує процеси, що відбуваються в країні. Протягом десяти років Держкомстат показує, що темп зростання всіх доходів громадян у розрахунку на одну людину перевищує зростання ВВП України. Такого не може бути".
Експерт зауважив, що "в цілому обсяги держзакупівель з бюджету сягнули майже ста мільярдів гривень. Кому йдуть ці держзакупівлі? Для медицини? Для освіти? Для культури? Але це витрати в межах одного-двох мільярдів. Житлово-комунальний сектор - ще півмільярда. Куди йдуть десятки мільярдів гривень державних закупівель? Цим монстрам, про які я говорю? Половина осідає в кишенях".
А в той же час "нам потрібно розвивати послуги, швейні виробництва, приладобудування. Нам потрібні трудомісткі виробництва. Плюс необхідний розвиток новітніх технологій, куди піде молодь", - зазначив Лановий.
Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики України, в Україні заборгованість з виплати заробітної плати в січні 2012 року зросла на 6,2%, і на 1 лютого становила 1,038 млрд. грн. У порівнянні з даними на 1 лютого 2011 року, заборгованість скоротилася на 22,8%, відзначають в Держстаті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас