Електро - не Ко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електро - не Ко

Валюта
4351
В Україні все частіше для розрахунків використовуються "електронні" гроші. Учасники ринку констатують: оборот відповідних систем в 2011 р., порівняно з 2010 р., збільшився вдвічі.
За даними Державної податкової служби України, обсяг розрахунків "віртуальними" грошима в 2011 р. склав еквівалент 2,5 млрд грн. Відомство прогнозує подальший приріст віртуального трафіку, тому вже в 2014 р. обсяг електронних розрахунків на ринку може досягти 15 млрд грн.
Гравці на полі
Системи "електронних" грошей стали розвиватися ще на початку 2000-х років. Так, один з найбільших гравців - WebMoney Transfer - вийшов на український ринок в 2003 р. Перші ж спроби нормативного врегулювання діяльності цього сегменту ринку було здійснено лише в 2008 р.
Зокрема, своєю постановою №178 від 25.06.08 р. Нацбанк зобов'язав компанії, що випускають "електронні" гроші, протягом шести місяців подати на погодження правила роботи своїх систем. Однак тільки в кінці 2010 р. були узгоджені правила перших систем "електронних" грошей - "Максі" (емітент - "VAB Банк") і MoneXy (емітент - банк "Контракт").
Вони тільки зареєстровані в НБУ як систем "електронних" грошей. При цьому "Максі" не є класичним оператором "електронних" грошей. В даному випадку мова йде, скоріше, про дисконтний клуб (випускається спеціальна карта Maxi Card), механізм роботи якого за низкою ознак задовольняє критеріям обігу "електронних" грошей.
Водночас на ринку функціонує система "ГлобалМані". Нацбанк погодив правила цього оператора в ролі небанківської платіжної системи, ввівши її таким чином в правове поле. У жовтні 2011 р. державний Ощадбанк провів першу емісію "електронних" грошей даної платіжної системи.
Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку, виділяє три основні причини, за якими співробітництво банку з оператором "електронних" грошей може бути вигідно. По-перше, банк отримує в розпорядження залишки на рахунках системи. Природно, у міру того як робота оператора буде набирати обороти, залишки на рахунках будуть зростати.
По-друге, банк стає агентом системи з прийому коштів для поповнення "віртуальних гаманців", а також з виведення грошей із системи. Тобто починає заробляти на комісійних платежах. По-третє, всі торговці, які будуть приймати до оплати "електронні" гроші "ГлобалМані", будуть відкривати рахунки в Ощадбанку. А значить, банк залучить на обслуговування нових клієнтів.
Поки зареєстровані Нацбанком системи забезпечують скромну частку в сукупному обігу "електронних" грошей в Україні. "У 2010 р. банки, які погодили в НБУ правила систем "електронних" грошей, їх емісію не здійснювали. За даними банків - емітентів "електронних" грошей, в 2011 р. користувачі оплатили "віртуальними" грошима товари на 115,7 млн грн.", - зазначають у Нацбанку. За даними НБУ, на 1 січня 2012 р. загальний обсяг емітованих "електронних" грошей в зареєстрованому секторі становив усього 4,13 млн грн.
Поза грою
Відразу зазначимо, що чинним в Україні законодавством не визначено поняття "електронні гроші". Але оскільки процедура прийняття законів в Україні тривала і складна, а будь-яка діяльність повинна бути врегульована, Нацбанк вирішив узяти ініціативу в свої руки. В кінці 2010 р. він затвердив оновлену редакцію Положення "Про електронні гроші" (постанова НБУ №481 від 04.11.10 р.).
Фактично ця постанова є зараз єдиним нормативно-правовим актом, який визначає, що таке "електронні гроші", і регулює їх емісію та обіг на території України. Водночас, на думку юристів, більш логічним було б початкове ухвалення відповідного закону, а потім, на його підставі, - Положення НБУ.
Втім, протягом двох останніх років в ВР різні парламентські фракції неодноразово виносили на розгляд законопроекти "Про електронну торгівлю", "Про електронну комерцію" і т.п. На жаль, жоден з них поки не прийнятий. Примітно, що сам банківський регулятор вирішив призупинити процедуру узгодження правил систем "електронних" грошей до прийняття відповідного закону ще в грудні 2010 р. (копія внутрішнього розпорядження №627 від 16.12.10 р. є в редакції). В результаті, гравці ринку, які не встигли пройти відповідні процедури, впали в немилість до чиновників.
Нацбанк періодично робить випади в бік систем "електронних" грошей, які не встигли узгодити з ним свої правила. Так, в червні 2011 р. регулятор розіслав банкам лист № 25-112/1575-7731, в якому повідомив: "Правила систем WebMoney Transfer і "Яндекс. Гроші" не узгоджувалися з НБУ, і жоден з банків не зареєстрував договір про членство або про участь у цих платіжних системах. Для безпеки здійснення розрахунків варто користуватися послугами тих платіжних систем, які узгодили правила в НБУ".
Втім, в самих компаніях не визнають претензій з боку банківського регулятора. У прес-службі WebMoney Бізнесу повідомили: "Ми подали правила системи "електронних" грошей відповідно до постанови НБУ ще в 2010 р. Відмови, як і позитивного рішення про погодження системи, не отримали до цього дня. Єдиний документ, який ми маємо, - відповідь НБУ нашого майбутнього банку-емітенту ("Укрпрофбанк") на запит про долю поданих на погодження правил".
Справді, в листі НБУ від 25.05.11 р., підписаному заступником голови Вірою Ричаківською, йдеться, що регулятор припинив процедуру узгодження правил систем "електронних" грошей до моменту врегулювання питань, пов'язаних з "електронними" грошима, в українському законодавстві. У компанії WebMoney запевняють, що принципи їх роботи, з точки зору надійності, не відрізняються від принципів роботи систем, які встигли зареєструватися.
"Поки WMU (облікова грошова одиниця системи. - Ред.) обертаються всередині системи, грошове забезпечення зберігається на рахунку системи в розрахунковому банку і нікуди не витрачається. Система виконує (погашає) свої зобов'язання, тобто видає гроші замість WMU (робить "виведення" з "гаманця") в будь-який момент на вимогу користувача", - йдеться на сайті компанії.
Так чи інакше, WebMoney продовжує активно розвиватися. Користувачами даної системи є понад 2 млн фізичних і юридичних осіб. Середній розмір одного платежу - 300 грн. Примітно, що з даною платіжною системою співпрацюють багато банків і навіть держпідприємства.
Приміром, у січні поточного року у користувачів WebMoney з'явилася можливість перевести в готівку "електронні" гроші в будь-якому з відділень "Укрпошти". Максимальна сума одного переказу становить 5 тис.грн., Кількість переказів не обмежена. При здійсненні переказів "Укрпошта" стягує комісійні в залежності від суми в розмірі 1,2-4%. При цьому мінімальний розмір комісійної платежу - 5 грн.
Кодекс честі
На початку поточного року загроза нависла і над системами "електронних" грошей, які пройшли реєстрацію в Нацбанку. Після набрання чинності змін до Податкового кодексу гравці ринку "електронних" грошей ризикують втратити значну частину своїх клієнтів, що працюють на спрощеній системі оподаткування.
Постраждають і підприємці, бізнес яких тісно пов'язаний з інтернетом. Справа в тому, що більшість інтернет-магазинів належать приватним підприємцям, які є платниками єдиного податку.
Згідно ст.291.6 Податкового кодексу платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи або надані послуги) виключно у готівковій та (або) безготівковій грошовій формі. Це означає, що приймати "електронні" гроші в якості оплати за свої товари і послуги вони де-юре вже не можуть.
Згідно з постановою НБУ №481 від 04.11.10 р., операції з "електронними" грошима не можна віднести ні до готівкової, ні до безготівкової форми розрахунків. Тому якщо інтернет-підприємець - платник єдиного податку почне приймати платежі навіть через затверджені НБУ системи "електронних" грошей, наприклад, "ГлобалМані" або MoneXy, він ризикує втратити право працювати на єдиному податку з анулюванням поточного свідоцтва.
Виходить, що фізична особа - покупець зможе розрахуватися за куплений в інтернет-магазині товар або готівкою (кур'єру), або банківською картою. Тому навіть зареєстровані українські системи "електронних" грошей ризикують залишитися не при справах.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас