Київ перегородив South Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ перегородив South Stream

Енергетика
3232
В Енергетичне співтовариство (ЕС) надійшов лист за підписом міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка, в якому міститься прохання не погоджувати проект будівництва російського газопроводу South Stream, повідомив вчора журналістам у Києві директор секретаріату ЕС Славчо Нейков. "Україна, як член Енергетичного співтовариства, має право очікувати підтримки з боку секретаріату в питанні, що перебуває в межах нашої компетенції, - заявив Нейков. - Поряд з цим ЕС буде вітати розвиток проектів, які можуть зробити внесок в диверсифікацію і безпеку поставок".
Офіційно в "Газпромі" це питання не коментують. Однак високопоставлене джерело в монополії висловило сумнів у тому, що Україні таким чином вдасться зупинити будівництво South Stream. "Метою спільноти є серед іншого підвищення енергобезпеки його членів. А проект South Stream цьому безпосередньо сприяє", - заявив співрозмовник.
Україна стала повноправним членом Європейського енергетичного співтовариства на початку минулого року. Договір про створення ЕС був підписаний між Євросоюзом і країнами Південно-Східної Європи 25 жовтня 2005 року в Афінах. Спільнота має сприяти забезпеченню стабільності функціонування енергетичних ринків країн-учасниць угоди: вони відкривають один для одного свої ринки газу та електроенергії, погоджують тарифи і допомагають у кризових ситуаціях. Зараз членами ЕС є 14 держав Євросоюзу, 9 балканських країн, Україна і Молдова.
Проте ініціатива України здатна вплинути на терміни узгодження проекту South Stream в європейських структурах, вважає голова правління неурядової громадської організації "Нова енергія України" Валерій Боровик. "Претензії Польщі, Литви та Швеції щодо будівництва Nord Stream відклали проходження проекту мінімум на рік", - нагадує він.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що затримка будівництва South Stream буде на руку НАК "Нафтогаз України". "Кожен рік зволікань - це додаткова можливість для домовленостей з Росією про більш вигідні умови поставок газу", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. South Stream повинен бути запущений в 2015 році. Це один з газопроводів, який пройде в обхід України - по дну Чорного моря з порту Джубга в болгарський порт Варна. Будівництво має розпочатися в кінці 2012 року. Планована потужність газопроводу - 63 млрд кубометрів газу на рік, оцінна вартість проекту - 8,6 млрд євро.
У Міненерго офіційно не коментують заяви глави секретаріату ЕС. Але високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснило, що, навіть якщо не вдасться скасувати будівництво обхідного газопроводу, переговори будуть вигідні Україні. "Рішення про будівництво South Stream приймається приватними компаніями, і роль держав у цьому вторинна. Тому, можливо, нам і не вдасться зупинити проект, - говорить співрозмовник. - Але самі слухання на цю тему здатні створити нестійку ситуацію для "Газпрому" і зручнішу позицію для переговорів щодо зниження ціни газу". Зараз Росія наполягає на невключенні ЄС в консорціум з управління українською газотранспортною системою і відмову України від зниження закупівель до 27 млрд кубометрів газу в 2012 році (замість узгоджених 33 млрд). Натомість "Газпром" пропонує Україні стандартну для ринку Європи 10-відсоткову знижку на газ.
Втім, Україні не варто зупинятися лише на блокуванні будівництва газопроводів. Необхідно докласти зусиль для закріплення статусу нашої ГТС як ключової транзитної магістралі, - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Вчора президент Віктор Янукович доручив Кабміну активізувати підготовку проектів модернізації газотранспортної системи за підтримки ЄС та міжнародних фінансових організацій. Напередодні Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейський інвестиційний банк повідомили, що готують проекти кредитних угод з "Нафтогазом" на суму $308 млн. Кошти підуть на ремонт газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас